Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Malim preduzećima na usluzi 50 konsultanata

    Realizacija Projekta unapređenja konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih preduzeća (ICIP) u Srbiji doprinela je boljoj dostupnosti usluga za mala preduzeća kroz standardizovani paket razvijen u skladu sa njihovim potrebama. Cilj projekta ICIP, koji je EU finansirala sa tri miliona evra bespovratne pomoći iz pretpristupnih fondova, bio je da se kroz izgradnju kapaciteta institucija unaprede uslovi poslovanja, istaknuto je na završnoj konferenciji ICIP. Mala i srednja preduzeća čine oko 90% ukupnog broja privrednih subjekata u Srbiji.

    Uz unapređenje obima, kvaliteta i dostupnosti poslovnih usluga za mala i srednja preduzeća, ICIP je doprineo i uspostavljanju standarda kvaliteta za pružanje usluga tom sektoru.

    Hoze Antonio Gomez Gomez iz Delegacije EU u Srbiji ukazao je na konferenciji na važnost održivosti projekta ICIP, s obzirom na značaj sektora malih i srednjih preduzeća za privredni rast i otvaranje radnih mesta.

    Kao rezultat ICIP, koji je pokrenut u maju 2010, savetnica ministra finansija Srbije Dragijana Radonjić Petrović istakla je i razvoj koncepta sertifikacije poslovnih konsultanata u sklopu kojeg je sertifikovano 50 konsultanata.

    Kada je reč o inovacijama, ona je navela da su skenirani inovativni potencijali oko 3.000 malih i srednjih preduzeća u Srbiji i da je utvrđeno koja od njih imaju inovativne potencijalne i treba im pomoći.

    Dragijana Radonjić Petrović kazala je i da je projekat ICIP podržao pokretanje portala Preduzetnički servis sa informacijama važnim za mala preduzeća, poput onih o otpočinjanju posla ili izvozu. Istraživanja su pokazala da je dostupnost informacija treći po značaju problem za mala i srednja preduzeća posle dostupnosti kapitala i administrativnih barijera, posebno iz domena poreza.

    Vođa tima ICIP projekta Jurgen Henke rekao je da je projekat bio usmeren na dostupnost kvalitetnih, sveobuhvatnih usluga za podršku poslovanju, izgradnju inovativnih alata i promociju vidljivosti usluga podrške za mala i srednja preduzeća.

    Projekat ICIP trajao je 30 meseci a realizovan je u saradnji sa Ministarstvom finansija i privrede, Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj i brojnim drugim institucijama i organizacijama.

    Cilj ICIP projekta takođe je bio da se učvrsti veza između preduzeća i istražicačkih institucija i inovacionih fondova.

    Mala i srednja preduzeća, pokazuju istraživanja, najčešće koriste konsultantske usluge vezane za zaštitu i bezbednost na radu, usluge iz računovodstva, revizije i poreza i usluge kontrole i sertifikacije kvaliteta. Kompanije su kao najpotrebnije konsalting usluge, uz spremnost da za njih plate, navele marketing, promociju, prodaju, zatim sistem kvaliteta (npr. ISO 9000) i kontrolu kvaliteta i njegovo unapređenje.

    Nabrajajući probleme sa kojim se suočavaju u radu najviše malih i srednjih preduzeća je istaklo komplikovane administrativne procedure, zatim napaltu potraživanja, nedovoljan pristup kapitalu, lokalne takse, nedostatak kvalifikovanih radnika i kvalitetnih lokalnih resursa (materijal, delovi).
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE