
Bez separea i crvenog sosa na poslovnom ručku!
Poslovni ručak je u neku ruku paradoksalna pojava. Zapravo je poslovni sastanak, ali i situacija kada ljudi rade ono što inače moraju – jedu. Poslovni ručak je tako formalan, ali i prirodan, ljudski. Može biti neugodan i napet, ali je i ukusan. Obavezujući je, ali i nije. Ipak je to pre RUČAK nego što je POSAO.
Veliki broj poslovnih savetnika vam neće predložiti ručak u restoranu kao priliku da sa patnerom raspravljate o poslovnim temama. Pre će vam reći da o poslu razgovarate tamo gde je poslu mesto – u kancelariji. Ali, nekako su sastanci uz obrok neizbežni. Šta je tu je. Zato iz njih treba izvući najbolje i slediti nekoliko pravila i poznavati „cake“ koje će pomoći da ovakav „ukusan“ sastanak bude i uspešan.
Recimo da treba da se nađete jedan-na-jedan sa poslovnim partnerom u restoranu i da ste vi inicijator.
1. Izaberite restoran koji je na takvoj lokaciji da vaš partner ne mora do njega da putuje do satima. Obradovaće ga što neće potrošiti mnogo vremena na transport. Pomoći će vam i ako ste u tom restoranu bili ranije, jer ćete unapred znati koji bi sto odgovarao ovakvoj prilici i znate šta da očekujete od usluge. Kada rezervišete sto, obavezno napomenite da biste sedeli u, recimo, mirnijem delu, da ne biste voleli da vas ometaju ni gosti ni konobari suvišnim pitanjima i uslugama.
2. Dođite sedam minuta pre dogovorenog (ako ste tu deset minuta ranije, sto vam možda neće biti spreman, a ako stignete pet minuta pre, možda će partner sačekati vas). Uzećete STO. Na tihom mestu. Ne SEPARE. Sto mora imati mesta za najviše četvoro i najbolje je da bude smešten u nekom od uglova.
3. Najgore što može da vas snađe je da na ručku sedite preko puta partnera tako da se gledate oči u oči. Sedite jedno pored drugog, ali pod uglom. Veoma je nezgodno da sedite ispred partnera jer je onda diskrecija nemoguća i verovatno ćete morati da se nadvikujete, pa ko koga čuje.
4. Skenirajte meni i odlučite šta ćete naručiti. Time što ste izabrali restoran, došli pre partnera i već znate šta ćete pojesti dajete do znanja da je to vaša teritorija, što je dobar znak.
5. Kada partner stigne, diskretno mu ukažite gde treba da sedne (dakle, NE PREKO PUTA, VEĆ PORED VAS). Povucite stolicu kako bi seo. Nikako iz sedećeg položaja ne tapkajte po stolici kako biste mu pokazali da treba da sedne. On nema pet godina.
6. Jedete, razgovarate. Jedete, razgovarate. Poslovan ručak je zapravao jačanje odnosa između ljudi, pre nego jačanje posla. Imate cilj čim ste organizoavali ovakav sastanak, ali on nije veliki i od suštinskog značaja za vaše poslovanje. Praksa je pokazala da se o poslu u ovakvim prilikama aktivno priča pet minuta. Ostalo je „druženje“ u prijatnoj atmosferi. Ako partner nastavi poslovni razgovor i nakon onih „pet minuta“, dopustite mu.
7. Poslovni ručak je prilika da budete vi. Da se opustite. I opustite se. Ovo je situacija koja vam dozvoljava ono što poslovni život ne dozvoljava – da budete prirodni, da uživate i da provedete vreme u ukusnom obroku.
– Sendviče. To nikako.
– Crvene soseve (često završavaju van tanjira)
– Ne plaćajte kuponima sa popustom
Ako vam je tanjir u toku ručka puniji bar za trećinu od partnerovog, previše pričate!
Ako je njegov tanjir puniji za bar trećinu od vašeg, on previše priča!
Ako partner gleda u sat, odmah zatražite račun!
Ako partner proverava svoje piće, odmah mu poručite još jedno!
Ako proverava svoj puls, zovite hitnu ili spustite ručnu – moguće je da ste napadni ili agresivni.
M.P.