Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od posledica dijabetesa u Srbiji godišnje umre 8.500 ljudi

    Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv dijabetesa ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da danas u svetu od dijabetesa boluje oko 360 miliona ljudi, da u Srbiji ovaj zdravstveni problem ima oko 600.000 pacijenata, a da svake godine od posledica ove bolesti kod nas umre oko 8.500 osoba.

    Ona je na konferenciji „Dijabetes forum 2012: Zaštitimo budućnost“, organizovanoj povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, rekla da je u planu ponovo vraćanje savetovališta za dijabetičare u domove zdravlja.

    Predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti prof. dr Nebojša Lalić naglasio je da je ova bolest tihi ubica i da je na petom mestu po uzroku smrtnosti u Srbiji.

    „Dijabetes je u dramatičnom porastu u poslednjih nekoliko godina u svetu, ali i kod nas. Epidemija ove bolesti posledica je nezdrave ishrane i sve manje fizičke aktivnosti“, rekao je Lalić.

    On je dodao da šećerna bolest izaziva slepilo, bubrežnu insuficijenciju, neuropatiju, infarkt srca i dodao da posebno zabrinjava to što u poslednjih nekoliko godina i deca obolevaju od dijabetesa tipa 2, koji se ranije uglavnom vezivao za odrasle osobe.

    Prof. Lalić je upozorio i na dramatične projekcije koje kažu da će 2030. godine u našoj zemlji biti 730.000 obolelih od dijabetesa i ukazao da su pravilna ishrana, fizička aktivnost i preventivni pregledi najvažniji u prevenciji i kontroli ove bolesti.

    I savetnik za primarnu zdravstvenu zaštitu, Ministarstva zdravlja Danske Sten Erik Bukholt ukazao je da svaki dvanaesti Evropljanin boluje od dijabetesa i da se troškovi za lečenje ove bolesti stalno povećavaju. On je podsetio da se u Evropi od budžeta namenjenog za dijabetes, 97 odsto troši na lekove, a samo tri odsto na prevenciju, kao i da je cilj da se ubuduće mnogo više radi na sprečavanju nastanka ove bolesti.

    Ambasadorka Danske Met Kjuel Nilsen istakla je da su hronične bolesti veliki izazov za sve evropske zemlje i da se podizanjem svesti kod ljudi i prevencijom ovih bolesti može uštedeti mnogo.

    Aktivista udruženja „Plavi krug“ Ninoslav Rašković, koji živi sa dijabetesom, kaže da su se za njega otkrivanjem ove bolesti zatvorila jedna, ali da su se otvorila nova mnogo veća vrata i da tek sada živi „punim plućima“, istrčao je 24 maratona, osvojio najviše planinske vrhove.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE