Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Problematičan Zakon o GMO

    Aktuelni Zakon o genetski modifikovanim organizmima predstavlja višestruki problem za Srbiju.

    Kako je rečeno na Javnom slušanju na temu „Uticaj GMO na životnu sredinu i zdravlje“ rečeno je da je aktuelni zakon restriktivan i nije uskladjen sa propisima STO, kao ni sa određenim propisima EU.

    Na sastanku u Domu Narodne skupštine je rečeno da Zakon nije rezultat rada struke, a ako Srbija ima nameru da postane član STO, mora da prihvati pravila te organizacije, naročito kada je reč o sanitarnim i fitosanitarnim merama koje obuhvataju i odnose se na GMO.

    Prema rečima predstavnika Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, prisustvo 0,9 odsto primesa genetski modifikovanog organizma ne mora da bude obeleženo, ali pojedini stručnjaci navode da i jedan odsto primese može da bude opasno kao da je u proizvodu 20 odsto primesa GMO. Zato je, složili su se učesnici skupa, stroža stručna kontrola proizvodnje i stavljanja u promet genetski modifikovanih organizama neophodna, naročito kod poljoprivrednih i drugih proizvoda namenjenih ishrani.

    Kao pozitivan primer navedena je Crna Gora, gde je zabranjen promet takvih proizvoda ukoliko ne postoje ekperimentalni podaci o njihovom uticaju na životu sredinu i zdravlje ljudi i životinja.

    Učesnici Javnog slušanja, predstavnici nevladinih organizacija i raznih instituta, naveli su da ne postoje upravo takva istraživanja koja pokazuju uticaj GMO na zdravlje ljudi, podsetivši da su se gradjani Srbije izjasnili protiv i da je zato neophodan monitoring koji bi vio uveden na deset godina.

    Da ne postoji kontrola sejanja GMO, rečeno je na skupu, pokazao je i podatak da je 2003. godine zasejano 1.000 hektara genetski modifikovane soje samo u Vojvodini, a da nadležne inspekcije nisu mogle tu ništa da urade.

    Među brojnim kritikama čulo se i pozitivno mišljenje o genetski modifikovanim organizmima, pa je tako navedeno da je posle višegodišnjih istraživanja i rada u kulturu kukuruza ubačan gen protiv kukuruzne zlatice, što će dovesti do većeg prinosa te poljoprivredne kulture.

    Na skupu je upućeno i pitanje da li u vladi postoje GMO lobisti i da li postoje inspekcijski podaci koliko je zasejano površina takvim kulturama i da li se oni distribuiraju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE