Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vojnu bolnicu u Petrovaradinu integrisati u sistem civilne zdravstvene zaštite

  Želja Grada Novog Sada je da se Vojnomedicinski centar u Petrovaradinu u narednom period integriše u sistem civilne zdravstvene zaštite, izjavio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada doc. dr Siniša Sević na proslavi 226. godina postojanja te vojnomedicinske ustanove.

  Sević je istakao da za tu integraciju postoji zakonski okvir i da je na Fondu zdravstvenog osiguranja da vojnu bolnicu prepozna u sistemu civilnog zdravstva.

  „Otvaranjem vrata VMC-a za civilne osiguranike, smanjila bi se i lista čekanja za lečenje najteže obolelih“, rekao je Sević, dodajući da će to biti tema na kojoj će grad raditi tokom narednog perioda.

  Prema njegovim rečima Novi Sad će nastojati da vojnu bolnicu u Petrovaradinu dovede u istu ravan sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu kako bi ta ustanove bila na isti način otvorena prema Novosađanima, kao što je VMA otvorena prema žiteljima Beograda.

  „Vojna bolnica u Petrovaradinu ima višestruki značaj, druga je vojna bolnica po starosti u Evropi i najveća je sanitetska vojna ustanova na području Autonomne pokrajine Vojvodine“, istakao je Sević, dodajući da je VMC potpuno osposobljen za funkcionisanje u svim vanrednim situacijama.

  Upravnik Vojnomedicinskog centra u Petrovaradinu pukovnika dr Bratoljub Brkljač je rekao da se u toj ustanovi obavi oko 1.500 različitih hiruških zahvata, oko 100.000 pregleda i oko 400.000 drugih medicinskih usluga.

  Vojna bolnica osnovana je 1786. godine ukazom cara Josifa II, na mestu franjevačkog samostana u Petrovaradinu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE