Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bliži se prva proba male mature

    Učenici osmih razreda već za nedelju dana počeće da rešavaju probne testove za malu maturu. Tačan datum inicijalnog testiranja još nije određen i ne mora da bude isti u svim školama, ali će provere znanja početi od 15. novembra.

    Učenici će, kao i na pravoj maloj maturi, pokazati znanje iz matematike i srpskog jezika, a imaće po dva sata za rešavanje zadataka.

    – Rešavaće se jedan od neupotrebljenih testova sa mature i sve će biti organizovano kao i prošle godine – objašnjava, za „Novosti“, Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. – Važno je da svi završe ovo inicijalno testiranje do kraja polugodišta.
    Testove koje će osmaci da rešavaju, škole već čuvaju u sigurnosnim kesama, jer su za maturu dobili tri kombinacije, a deca su polagala jednu. Sada će polagati neku od preostale dve.
    – Ovaj test služi da nastavnici vide kakvo je znanje učenika i na kojim oblastima treba dodatno da rade – kaže Gordana Cvetković, načelnica Školske uprave Beograda. – Nećemo insistirati da se radi u velikim salama, jer to za ovu proveru nije bitno.
    Posle ovog inicijalnog, osmaci će na proleće polagati još jedan test, koji će da bude organizovan identično kao mala matura, a svi zadaci biće nepoznati.

    A Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja završio je kompletnu analizu završnog ispita prošlogodišnjih osmaka. Ona je, prema rečima Gordane Cvetković, dragocena, škole imaju pristup samo svojim podacima i tu mogu da vide dostignuća učenika, koje oblasti su problematične, da li je generacija bolja ili lošija od prethodne…

    Rezultati ove analize, predstavljeni na poslednjoj sednici Nacionalnog prosvetnog saveta, kažu da su škole bile ozbiljnije, zabeleženo je manje propusta nastavnika, a đaci nisu bili lošiji nego godinu pre, iako su zadaci bili teži.

    Testovi 75.923 osmaka pokazali su da im najbolje idu čitanje i razumevanje teksta, a najslabije gramatika, a u matematici su im teški prirodni brojevi i geometrija. Samo tri odsto učenika uspelo je da reši tri od ukupno četiri napredna zadatka u testu iz matematike.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE