Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BiH deponija sumnjivog mesa

  BiH je postala deponija uvoznog mesa sumnjivog kvaliteta, zbog čega stočari traže od institucija BiH da uvedu stalnu kontrolu zdravstvenog stanja životinja koje se uvoze, a koje su namenjene klanju.

  Predsednik Komisije za zaštitu domaće proizvodnje pri Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Stojan Marinković rekao je na konferenciji na temu „Uvoz žive stoke u BiH iz zemalja regiona“ da svinje, kao i ostala stoka koja se uvozi u BiH ne podleže nikakvim pregledima na granicama, već samo vizuelnom pregledu graničnih inspektora.

  „Zbog prekida vakcinacije svinja u Hrvatskoj osnovano se sumnja da je veliki procenat svinja, koje su namenjene klanju, a izvoze se u BiH, zaražene kugom. Hrvatska pokušava prikriti ovaj problem i izvozi zaražene životinje tamo gde nema nikakvih problema za izvoz, odnosno u BiH“, rekao je Marinković.

  On je naglasio da je virus svinjske kuge opasan, lako se širi, a teško uništava.

  „Taj virus se zadržava u mesu od tri do šest meseci, u suvom mesu duže od šest meseci. To pokazuje da se u BiH uvozi biološka bomba iz Hrvatske“, rekao je Marinković.

  On je naglasio da je potrebno stalno analizirati krv uvezenih životinja na prisustvo virusa kuge i naglasio da u BiH niko nikada nije uzeo uzorak krvi stoke koja se uvozi, a namenjena je klanju.

  „Potrebno je i da se konačno počne sa deklarisanjem mesa, jer sva roba koja u prometu ima dekleraciju, osim ovog proizvoda. Tražimo formiranje ekspertske grupe na nivou BiH, koja će napraviti analizu stanja poljoprivrede u BiH i doneti strategiju za hranu“, istakao je Marinković.

  Predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić rekao je da je u Srpskoj primetan trend pada domaće proizvodnje, zbog prekomernog uvoza svinja i mesa iz Hrvatske. Dodao je da Hrvatska, koja je najveći izvoznik mesa u BiH, stočare u Srpskoj dovodi u nekonkurentan položaj.

  Maljčić je istakao da neće dozvoliti da stanovništvo BiH i dalje bude „pokusni kunić“ i jede meso koje treba da završava u kontejnerima.

  Vlasnik farme „Top farm“ iz Nove Topole Marko Dragić rekao je da domaći poljoprivrednici ne mogu biti konkurenti stranim.

  Na konferenciji je istaknuto da postoje analize koje dokazuju da je u BiH uvezeno 2.800 leukoznih goveda, kao i mleko koje je zaraženo bakterijom ešerihijom koli.

  Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Bojan Kecman rekao da imaju saznanje o uvozu leukoznih goveda, te dodao da su u Srpskoj pregledana 332 uvezena goveda i da su kod tri bili pozitivni uzorci na leukozu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE