Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Inflacija do kraja godine najmanje 13 odsto

  Inflacija u Srbiji u ovoj godini biće najmanje 13 odsto, procenjeno je u novom broju časopisa
  Makrokonomske analize i trendovi (MAT), koji izadaje Ekonomski institut.

  Na predstvljanju novog broja tog mesečnika, urednik MAT-a Vladimir Vučković je rekao da je 13 odsto donja granica inflacije, ali da statisticke prognoze ukazuju da godisnja inflacija u 2012. može biti i „svih 14 odsto“.

  Narodna banka Srbije je za ovu godinu odredila ciljanu inflacija od četiri odsto, sa dozvoljenim odstupanjem od plus, minus 1,5 procentnih poena.

  Kako se navodi u MAT-u, glavni uzrok inflacije je rast potrošackih cena ubrzan pod dejstvom kombinacije niz faktora – suše, potrošnje iznad realnih mogućnosti, monopolskih i kartelskih struktura.

  Dodaje se da treba navesti i odlaganje redovnog povećanja kontrolisanih cena za postizborni period, kao i eksploziju kursa evra, odnosno rasta uvoznih cena koje se prevaljuju na domaće cene, koje ne reaguju na isti način prilikom stabilizacije ili pada kursa.

  „Na taj način mesečni porast cena u avgustu je podignut na 1,6 odsto, a u septembru na 2,3 odsto, tako da je međugodisnja stopa inflacije sa 2,7 odsto, koliko je iznosila u aprilu, podignuta na 10,3 odsto u septembru“, navodi se novom broju MAT-a, mesečnog biltene
  Ekonomskog instituta u Beogradu.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE