Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koga otpustiti odmah?!

  Različiti su povodi i načini da se zaposlenom uruči otkaz. Ovaj posao neko mora da obavi i sigurno je najnepopularnija „aktivnost“ u bilo kom kolektivu.
  Sa četrdeset godina radnog iskustva u vođenju kompanija Američki biznismen Hauard Tulman je održao predavanja o tri osnovna razloga zbog kojih svaki zaposleni zaslužuje otkaz. Ovi su razlozi izazvali burne reakcije.

  Tulmanova početna teza je da je svaka kompanija onoliko jaka koliko i njen „najslabiji“ zaposleni. Kompaniju posmatra kao porodicu prijatelja i „tesnu“ zajednicu u kojoj lideri često nisu omiljeni i popularni, ali to je funkcija koja podrazumeva i ovakav negativan imidž. Dakle, koga misli da treba otpustiti ODMAH!

  Bez zalaganja i bez srca. Treba otpustiti svakog koga nije briga i ko se ne trudi. Ovo su opasne karakteristike zaposlenog i sa njima će posao uvek teško ići.

  Sav trud bez rezultata. Ima zaposlenih koji daju sve od sebe, ali ne mogu da obavljaju šta se od njih traži. Iskreni su, ali nesposobni, kaže Tulman. Kada se ovakvim zaposlenima daje otkaz, treba biti otvoren i iskreno izneti razloge. To je usluga koju će dobiti. Kako god, „trud bez rezultata“ mora da ide iz firme.

  Neprilagođeni. Ima zaposlenih koji daju odlične rezultate i koji se trude, koji su predani, ali se ne uklapaju u „internu kulturu“. U kompanijama u kojima je radio i koje je osnovao Truman kaže da je uvek bila prisutna atmosfera teškog rada i zdrave doze paranoje. Ovde se ne uklapaju zaposleni koji nisu zaraženi dozom „poslovnog ludila“, koji su pasivni i opušteni. Moto je da je težak rad osvajač bez konkurencije i da talenat i sposobnosti gube bitku sa trudom, radom i zalaganjem. Važno je u poslu pokazati znoj i trud i to u najsitnijim detaljima. „Dešavalo se da zaposlimo osobu koja nije uspela da se uklopi u naše „radno ludilo“ , koja je bila suviše „zdrava“ da bi nas ispratila“, priča Tulman i izdvaja deo pisma koje je napisao jednom od otpuštenih.

  „…Naša kompanija ide mnogo brzo i vode je perfekcionisti koji su zavisnici od rada. Smatramo da samo tako možemo da uspemo i pobeđujemo. Ovo, tako, nije mesto za svakoga – za osobe koje žele porodicu, normalan život i koje imaju druga interesovanja. Vi ste suviše fini i u redu da biste radili sa ludacima kakvi smo mi. Nije vaša krivica, već naša. Ali, stvari jednostavno tako stoje. Želim vam sve najbolje!“

  Tulman tvrdi da nemate mnogo izbora – ili ćete imati fimu koja ne valja i koja je „jadna“ jer nemate hrabrosti da dajete otkaze, ili ćete pojedince učiniti „jadnim“ uručujući im otkaz. Ako ne odstranjujete slabe karike, izgubićete one najjače, a to je onda velika šteta za kompaniju. Stvari tako u praksi stoje po rečima Hauarda Tulmana.
  M.P.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE