Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    To ne, nikako!

    Na sve strane pljušte saveti o lepom ponašanju u kancelariji. Retko možete da dobijete savet šta NE treba raditi kako se ne biste sramotili i dovodili sebe u neprijatne situacije. Sledi nekoliko kancelarijskih „NE, NIKAKO“…

    Ne virite u tuđ monitor. Očijukanje sa monitorom kolege dovodi vas u situaciju da zaradite nadimak „špijun“, što nije društveno popularno, a i pomenuti kolega se neće osećati prijatno. Pre nekako iznevereno i napadnuto.

    Ne ordinirajte kao da posedujete prostor. Lepo je biti samouveren, ali preuzimanje uloge gazde koji šeta po kancelariji i proverava stanje, sigurno će naići na neodobravanje i smrknuta lica kolega. Ako već morate da kružite, činite to diskretno.

    Ne vičite. Ako će nešto stvarati tenziju, to je sigurno buka. Stišajte se. Stišajte muziku koju slušate, kontrolišite glas dok razgovarate telefonom ili razmišljate na glas. Sigurno vas vika oslobađa stresa, ali zato izaziva stres u drugima.

    Ne ogovarajte. Verovatno najpametniji savet koji možete dobiti. Neizbežno je i svuda i uvek prisutno, ali ne morate biti vi taj koji će o svakom i svemu u svakom ćošku imati komentar. Držite jezik za zubima – prava diplomatska taktika koje daje odlične rezultate.

    Ne kradite. Bilo da se radi o olovci, spajalici, papiru ili folderu ostavite ih tu gde jesu. To je kancelarijska imovina i vama ne treba. Tačnije, možda vam i zatreba, ali krađa nije način. Uhvatiće vas samo jednom i tada ćete biti „žigosani“.

    Ne lažite i ne krivite druge. Sigurno su nailazile i nailaziće „tesnac“ situacije kada će vam pasti na pamet da slažete ili krivicu svalite na drugog kako biste se izvukli. To nikada, nikada ne radite. Previsoka je cena. Možda se spasite na neko vreme, ali kad tad će stvar sa pravim lice izaći na površinu, a imidž lažova i kukavice vam ne treba. Recite istinu, pa šta god.

    Ne gušite druge privatnim problemima. Svako iz vašeg poslovnog okruženja sa sobom svako jutro ponese gomilu problema, punu glavu briga i uplašenih misli. To je ljudski. Ipak, svi ste vi kolege i niste na psihoterapiji, već na poslu. Suzdržite se koliko god možete od kukanja. Kolege vam nisu ni tetke ni kumovi.

    Bez pipkanja i seksa. Koliko god kolega (koleginica) bili seksi i neodoljivi i koliko god privlačnost bila obostrana, strasti nisu za kancelariju. Zamislite da vas uhvate na delu? Možda ne dobijete otkaz, ali ćete možda biti prinuđeni da ga sami date. A svet je jako mali…
    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE