Da li smo na poslu ili u menzi?

Kada ste u restoranu, očekujete različite mirise i ne smetaju vam, ali tako nešto ne očekujete u kancelariji. U radnoj atmosferi, što se hrane tiče, problem je, dakle, očekivanje.

Koleginica je na posebnom režimu ishrane i oko 14h voli da pojede ribu iz konzerve ili jaja. Pošto pojede svoje sledovanje, praznu ambalažu i ljuske uredno odloži u kantu za otpatke. Sasvim je razumno da će pri tom iskoristiti i sudoperu, oprati ruke ili escajg. Nakon čitave ove akcije oko jednog sasvim običnog ručka ostaju tragovi i dobar stimulans za nervozu i ljutnju celog kolektiva. Prvo, cela kancelarija miriše na riblji restoran, masne mrlje na sudoperi čekaju samo jako sredstvo za čišćenje, a kanta za otpatke će nastaviti da „radi“ do kraja radnog vremena. Što će reći, posle 14h emotivno stanje zaposlenih u pomenutoj kancelariji postaje kritično negativno. „Da li smo na poslu ili u menzi?“, pitaju se i spremaju da okače veliku tablu sa natpisom „Bez ribe, molimo!“.

Svako ko je imao ovakvo kolegijalno iskustvo sa uticajnim nutricionističkim elementima zna za osećaj neprijatnosti i nerešivosti problema. Pre svega jer je iskustvo pokazalo da gore pomenutoj koleginici niko nikada neće reći da njen obrok nije prijatan za okolinu.

Ovde se, pre svega, postavlja pitanje očekivanja. Kada ste u restoranu, očekujete različite mirise i ne smetaju vam, ali tako nešto ne očekujete u kancelariji. Eksperiment koji je sproveden na temu ljudskih očekivanja potvrdio je da isti miris u različitoj ambalaži može drugačije biti opisan. Neki od intenzivnijih buđavih sireva koje su ispitanici pomirisali iz kutije na kojoj je pisalo „HRANA“ opisani su kao „miris sira“, dok je isti sir iz kutije na kojoj je pisalo „TELO“ opisan kao „miris smrdljivih čarapa“. Dakle, ako ste za ručak za radnim stolom planirali neki od ovih sireva, vaše će ga kolege doživeti baš kao da su čarape, jer takav miris ne očekuju na radnom mestu. Za vas je to svakako omiljena kriška sira. Ali, samo za vas.

Ispada da nema pravila i da će svaka hrana koju jedete za radnim stolom biti pravi užitak samo vama, pa makar to bila i neutralna banana, jer jedini zakon koji funkcioniše u radnoj atmosferi je da je „neprikladna svaka hrana koju drugi jede, a ne ja!“

U svakom slučaju, u kancelariji izbegavajte obroke sa roštilja, ribu, kinesku i meksičku hranu, slaninu, plavi sir, giros i ostalo intenzivnog mirisa. I, ako imate uslova, pojedite vaš ručak u prostoriji koja je za to namenjena. Ako ne, solidarišite se, trpite ili jednostavno gladujte.
M.P.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE