Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    BP menja polovinu udela u TNK-BP za udeo u Rosnjeftu

    Upravni odbor energetske kompanije iz Velike Britanije BP postigao je sporazum o zameni polovine udela u profitabilnom, ali i problematičnom ruskom preduzeću TNK-BP za veliki deo u Rosnjeftu koji je pod kontrolom Kremlja, izjavio je danas obavešteni izvor.

    Ta osoba je rekla da bi prodaja udela u TNK-BP donela BP-u izmedju 10 i 15 milijardi dolara kao i 15 do 20 odsto udela u Rosnjeftu, najvećem proizvodjaču nafte u Rusiji.

    Izvor, koji je trazio da ne bude imenovan, rekao je se ne znaju tačni podaci jer još nisu utvrdjeni svi parametri sporazuma.

    Taj sporazum bi omogućio BP-u da izadje iz problematičnog partnerstva s konzoricijumom ruskih milijardera koji kontrolišu TNK-BP, ali da ostane prisutan u Rusiji koja dnevno proizvodi gotovo 10 miliona barela sirove nafte.

    S druge strane, sporazum bi BP znatno približio Kremlju pošto Rosnjeft vodi bivši zamenik premijera Igor Šečin, dugogodišnji saradnik predsednika Vladimira Putina.

    Britanski The Sunday Telegraph naveo je da je pet vodećih investitora u BP-u izrazilo nelagodu zbog političke dimenzije sporazuma.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE