Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EBRD: Bez poboljšanja makroekonomske situacije u regionu

    Okruglim stolom na temu „Kriza ne posustaje – kako dalje“ otvorena je Treća međunarodna konferencija o prehrambenoj industriji, 3rd FMCG&Retail Arena 2012, u hotelu Metropol u Beogradu. Uvodno izlaganje održali su Tomislav Gavaci, generalni direktor Infoarena grupe, Miljan Ždrale, viši bankar Agrobiznis tima Evropske banke za obnovu i razvoj i Miodrag Kostić, predsednik Uprave i vlasnik MK Grupe.

    „U vreme globalne ekonomske krize koja se produbila, nastavak regionalne saradnje jedan je od načina da se kriza lakše prevaziđe. Zadatak svih nas je da spremni dočekamo izazove koji će nastupiti ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju. Za povećanje konkurentnosti, neophodno je osmisliti i primeniti efikasne poslovne modele, dok su regionalne alijanse šansa da se kompanije bolje pozicioniraju u odnosu na velike svetske korporacije“, rekao je Tomislav Gavaci, generalni direktor Infoarena Grupe.

    Tokom okruglog stola Emil Tedeski, predsednik Uprave i većinski vlasnik Atlantik Grupe, Vladimir Čupić, predsednik Upravnog odbora Hypo banke, Božidar Đelić, član savetodavne grupe „Od tranzicije ka tranziciji“ EBRD-a i Peter Sanfey, zamenik direktora za strategiju i politiku Kancelarije glavnog ekonomiste EBRD razgovarali su o rešenjima za prevazilaženje krize.

    Glavni ekonomista Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Piter Sanfi rekao je da izveštaj o tranziciji za 2012. Godinu, koji će biti predstavljen u novembru, „neće biti povoljan“ u pogledu makroekonomskih kretanja u zemljama regiona.

    Sanfi je rekao da će u Srbiji biti do kraja godine biti zabeležen negativni rast privrede od -1 odsto, a u Hrvatskoj -2 procenta, dok se tek krajem sledeće godine može očekivati neznatno poboljšanje ekonomske situacije.

    Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić
    ukazao je na važnost saradnje sa EDBR uz podsećanje da su mu pre 10 godina zahtevi te institucije u kojoj nije bilo sluha za proizvodnju šećera, ni za kupovinu zemljišta, izgledali previše komplikovani i birokratski.

    „Proći kroz tu proceduru danas je mnogo lakše. Od kada smo klijenti EBRD, mnoge stvari nam idu lakše, a vrata dugih institucija nam se lakše otvaraju“, rekao je Kostić.

    Drugi dan Međunarodne konferencije o prehrambenoj industriji počinje u 9 časova, a tokom plenarnih sesija biće reči o CEFTA i EU odnosima, uticaju krize u EU na poslovanje u regionu, ali i o načinima finansiranja primarnog agrobiznisa. Na panelima će učestvovati istaknuti zvaničnici, privrednici i bankari, a među njima Nj.E. Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, Jelena Krstović, potpredsenica Delta Holdinga, Bojan Radun, generalni direktor Nektara, Ante Todorić, izvršni potpredsednik Agrokor Grupe za poslovnu grupu Maloprodaja, Zvonimir Mršić, predsednik Uprave Podravke, Zoran Mitrović, predsednik Uprave i suvlasnik Viktoria Grupe i mnogi drugi.

    Treću međunarodnu konferenciju o prehrambenoj industriji organizuju Infoarena i Evropska banka za obnovu i razvoj uz generalno partnerstvo kompanije Studen&Co Holding.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE