Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Van Rompej predložio formiranje centralnog budžeta evrozone

  Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej predstavio je izveštaj o bližoj ekonomskoj integraciji u evrozoni, ukazavši da članice tog regiona treba da razmisle o objedinjavanju i formiranju jednog centralnog budžeta za svih 17 članica.

  Taj budžet, iz kojeg bi one mogle da pozajmljuju novac i da u njega uplaćuju, mogao bi da bude korišćen za pomoć finansijski oslabljenim članicama, rekao je Van Rompej.

  Izveštaj, koji je Van Rompej sačinio uoči samita lidera evrozone sledeće sedmice, priprema teren za dublju budžetsku integraciju 17 zemalja Evrpske unije koje koriste evro.

  Van Rompej smatra, a podržava ga i Nemačka, da će neki oblik „budžetskog kapaciteta“ u evrozoni omogućiti članicama da ujednače tržište rada i druge socijalno-ekonomske neuravnoteženosti u tom regionu.

  Taj fond bi mogao da se koristi za pomoć članicama, kao što je Španija, gde je nezaposlenost dostigla 25 odsto.

  Članice Evropske unije sada podržavaju budžet, vredan oko 130 milijardi evra godišnje, što je jedan odsto bruto domaćeg proizvoda EU, iz kojeg se finansiraju poljoprivreda, nauka, infrastruktura i druge oblasti u tom 27-članom bloku.

  Države evrozone nemaju analogan budžet i mnogi ekonomisti smatraju da taj nedostatak podriva stabilnost tog monetarnog bloka.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE