Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Srpski lekari uče od japanskih kolega

  Po prvi put, gost Beograda je interventni kardiolog iz Japana, Sunao Nakamura (55), koji je na poziv kolega iz Kliničkog centra Srbije došao da pomogne.

  Krenuo je iz Japana u Španiju, gde se narednih dana održava samit interventnih kardiologa. Ali pre toga je, na poziv kolega i prijatelja, došao i do Beograda. Ovaj japanski kardiolog otpušava zapušene arterije srca.

  „Za pacijenta je ovo samo obična koronarna bolest srca. Mi pacijentu ne govorimo da je slučaj težak i kompleksan, jer smo profesionalci i moramo da rešimo svaki problem, ističe Nakamura.

  Kada imamo ovako teške slučajeve, treba da delimo iskustvo, i spasemo svakog pacijenta. Ova prva intervencija trajala je skoro sat i po i sve je dobro prošlo, ja sam obećao da ćemo i ubuduće sarađivati, rekao je japanski kardiolog.

  „Zašto je to značajno, zato što to određuje kako ovi bolesnici mogu da se leče preko krvnih sudova a ne hirurški. Nakamura godišnje uradi 700 intervencija, a prosečan interventni kardiolog 20, tako da ćemo od njega učiti ali i razmeniti iskustva, kaže direktor Klinike za kardiologiju KCS prof. dr Petar Seferović.

  Tokom dana uradio je četiri intervencije, a u sali su sve vreme bili i naši lekari. Na programu je bio pacijent Zuko Zukorlić iz Novog Pazara.

  „Tri, četiri puta su pokušavali da mi pomognu, a ovo sada će biti peti put, a imam jednu sto posto začepljenu venu.

  „Podelili smo se tako da će svaku proceduru raditi neko od nas, odnosno u svakoj će biti i jedan od naših mladih specijalizanata što je važno, jer uče od vrhunskih majstora ne samo tehniku, nego i filozofiju pristupa pacijentu“, objašnjava kardiolog KCS dr Vladan Vukčević.

  Zato što najčešće bolujemo od srca i krvnih sudova, dve sale za kateterizaciju rade 24 sata dnevno. Godišnje se uradi oko 3.000 intervencija, a najviše pacijenata zbrine se zbog akutnog infarkta miokarda.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE