Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF traži obuzdavanje budžetskih rezova

  Međunarodni monetarni fond podržao je zamisao da se dugom opterećenima Grčkoj i Španiji da još vremena za smanjenje budžetskog deficita jer bi, upozorio je, previše i prebrzo smanjivanje donelo više štete nego koristi.

  Ali Nemačka je odmah reagovala i tvrdi da bi odustanak od zacrtanih ciljeva samo naškodio poverenju, pa agencija Reuters zaključuje da postoji neslaganje između MMF-a i najvećeg evropskog kreditora.

  „MMF je toliko puta rekao da je veliki javni dug problem“, novinarima je rekao nemački ministar finansija Volfgang Šojble. „Zato, kad postoji srednjeročni plan, ne pridonosite poverenju kretanjem u suprotnom smjru“, izjavio je Šojble.

  MMF je ove nedelje objavio novo istraživanje koje pokazuje da fiskalna konsolidacija ima znatno očigledniji negativni učinak nego što se pre mislilo. To znači da bi agresivne mere štednje mogle stvoriti duboke ekonomske rane zbog kojih će se ekonomija teže nositi s teretom duga.

  „Ponekad je bolje imati malo više vremena“, rekla je direktorka MMF-a Kristin Lagard. „To smo tražili za Portugal; to smo tražili za Španiju; i to je ono što tražimo za Grčku“, rekla je Lagardova.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE