Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mo Jan dobitnik Nobelove nagrade za književnost

  Kineski autor Mo Jan (1955) dobitnik je Nobelove nagrade za književnost, saopštio je u 13.00 časova po srednjeevropskom vremenu Nobelov komitet.

  U prvom obrazloženju nagrade se kaže da je to autor koji „sa halucinatornim realizmom spaja narodne priče, istoriju i savremeno“.

  Kineski pisac, čiji književni pseudonim „Mo Jan“ na kineskom znači „Ne govori!“, rođen je 17. februara 1955. godine. Jedan je od najpoznatijih, ali i najzabranjivanijih autora u Kini, poznat i po tome što njegova dela vladaju piratskim književnim tržištem, a često ga nazivaju kineskim Kafkom.

  U književnom svetu važi za odličnog autora kada su u pitanju kratke priče, ali i romani od kojih je prvi objavio 1981. godine (engleski naziv: Falling Rain on a Spring Night).

  Njegov najnoviji roman „Life and Death Are Wearing Me Out“ objavljen je 2008. godine. Reč je o epopeji istorijskih razmera koja se bavi razvojem Kine u drugoj polovini XX veka. Radnja je pričana iz ugla skromnog zemljoposednika koji se, nakon što ga ubiju, reinkarnira u različite životinje na farmama u seoskim predelima Kine.

  Na sajtu Nobelove nagrade objavljena je i zanimljiva statistika vezana za nagradu za književnost: Od 1901. do 2011. dobilo je 108 autora, od kojih su 12 bile žene. Prosečna starost dobitnika Nobela za književnost je 64 godine. Do sada su dva autora odbila ovu nagradu – Boris Pasternak 1958. i Žan Pol Sartr 1964. godine.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE