Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Croatia Airlines pred bankrotom?

    Hrvatska je pre četiri godine sklopila ugovor sa Airbusom o kupovini četiri aviona po ceni od milijardu kuna, što je bio uslov da tadašnji predsednik Francuske Nikola Sarkozi primi hrvatskog premijera Ivu Sanadera, piše Globus. Ovaj ugovor sada predstavlja mogući korak ka bankrotu Croatia Airlines-a.

    Kako bi se izbegao najgori mogući scenario neophodan je hitan sastanak rukovodstva Croatia Airlinesa i šefova Airbusa i to do kraja oktobra. Prema sadašnjem ugovoru, finansiranje novih aviona mora biti dogovoreno do 1. januara 2013. godine.

    Ugovaranje kredita za avansno plaćanje novih aviona tebalo bi praktično već da započne, a u samoj banci koja je već kreditirala Croatia Airlines u poslovima sa Airbusom, za obradu kredita sve je spremno. Ali hrvatska aviokompanija izračunala je da bi kupovina novih aviona ionako prezaduženu kompaniju dovela do bankrota.

    Vrednost ugovorenog posla je oko 175 miliona dolara. Prošle nedelje plan nabavke i finansiranja četiri nova aviona predočen je i hrvatskoj vladi kao većinskom vlasniku kompanije. U kompaniji kažu da novi avioni trenutno nisu neophodni.

    Ono što je 2008. godine, kada je bila dogovorena kupovina, izgledalo kao dobar posao, pretvorilo se u opasan finansijsko-politički triler, sa neizvesnim završetkom, komentariše Globus.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE