Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Suvo zemljište ometa setvu pšenicu u Rasinskom okrugu

    Pšenica u Rasinskom okrugu biće posejana ove godine na oko 25.000 hektara, ali poljoprivredni proizvođači zbog veoma suvog zemljišta još nisu u mogućnosti da obrade zemljište i zaseju pšenicu, rekli su u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Kruševac.

    Stručna saradnica za ratarstvo Radojka Nikolić izjavila je za Tanjug da je u ovom trenutku nemoguće obrađivati zemljište jer se remeti njegova struktura i opterećuje mehanizacija i dodala da je optimalan rok za setvu pšenice od 15. do 25. oktobra.

    Zemljište će moći da se obradi tek posle padavina, kada dobije određenu količinu vlage, rekla je Nikolić i preporučila poljoprivrednim proizvođačima da ne rade duboku obradu po svaku cenu.

    „Za pšenicu i ostala strna žita dovoljno je ići na redukovanu obradu, odnosno dovoljno je istanjirati zemljište na deset do 15 centimetara i u toj fazi uneti kompleksna mineralna đubriva“, dodala je ona.

    Iako je optimalan rok za setvu 25. oktobar, pšenicu je moguće zasejati do 15. novembra uz uslov da se poveća količina semena po hektaru, rekla je Nikolićeva i posavetovala proizvođače da zbog sigurnijih prinosa i dovoljne količine stočne hrane, setvu strnih žitarica obave na većim površinama jer su otpornije na sušu.

    „Uprkos kasnijoj setvi, prinos pšenice i strnih žita ove godine je bio dobar, za razliku od kukuruza“, istakla je saradnica za ratarstvo u PS S S.

    Kada je reč o ječmu, koji će ove godine biti zastupljen na oko 2. 500 hektara, savet je da se ova kultura poseje čim se stvore uslovi za to, pre pšenice i ostalih žitarica jer je ječam jako osetljiv i može se dogoditi da u zimskom periodu dođe do izmrzavanja.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE