Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Srbiji 1.647 osoba živi sa HIV virusom

    U Srbiji sa HIV-om živi 1.647 osoba i on je od neizlečive, postao hronična bolest sa kojom se živi, rekla je ministarka zdravlja dr Slavica Đukić Dejanović.

    Ona je na konferenciji, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja učestalosti zaraze HIV-om u populaciji sa povećanim rizikom, ukazala da je prevencija jedini pravi i uspešan pristup u borbi sa ovom bolešću i da sprečavanje prenosa HIV-a leži u promenama ponašanja i upravo na tome se mora raditi.

    „Prema podacima istraživanja u našoj zemlji prevalenca HIV-a iznosi pet posto među populacijom pod povećanim rizikom. Ohrabruje podatak da je informisanost građana o prenošenju HIV-a na dosta visokom nivou, kao i da građani naše zemlje imaju pozitivan stav prema osobama sa HIV-om, ali ta pozitivnost još nije takva da bi mogli biti zadovoljni“, istakla je ministarka zdravlja.

    Sredstvima Global fonda Ministarstvo zdravlja u saradnji sa omladinom JAZAS-a sprovodi projekat kojim se nastoji sprečavanje širenja HIV infekcije, posebno među grupama koje su posebno osetljive, a to su intravenski narkomani, seksualni radnice, muškarci koji imaju seksualni odnos sa muškarcima,zatvorenici, mladi iz romske populacije, deca na smeštaju u institucijama.

    „Projekat se mora revidirati, tako da aktivnosti koje sprovodimo budu održive i postanu deo sistema, jer će krajem 2014. godine prestati finansiranje od Global fonda“, rekla je mr sci.med. Katarina Mitić, direktorka Projekta Ministarstva zdravlja za borbu protiv HIV-a koji se finansira sredstvima Global fonda.

    Dr sci. med. Tanja Knežević, direktorka Instituta za javno zdravlje „Batut“, podsetila je da sa prevalencom od pet posto u populaciji sa povećanim rizikom spadamo u grupu zemalja gde je HIV epidemija pod kontrolom.

    „Ovogodišnje istraživanje u populaciji sa povećanim rizikom pokazalo je da 4,4 odsto zaraženih bilo među muškarcima koji su imali seks sa drugim muškarcem, dva odsto među ženama koje pružaju seksualne usluge, 1,7 odsto među korisnicima droge“, naglasila je Knežević.

    Ona je istakla da je istraživanje pokazalo da je povećana svest u rizičnoj populaciji da je kondom najbolja zaštita, kao i da je povećan broj savetovanja i testiranja na HIV.

    Dr Danijela Simić, epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Srbije kazala je da je u kliničkim centrima u Srbiji rešen problem nestašice testova za praćenje nivoa ovog virusa u krvi.

    „Svi zaraženi su u mogućnosti da prate virusološki status, kako bi se na vreme mogla primeniti virusna terapija i kako bi mogli kontrolisati HIV infekciju i sprečiti komplikacije sa smrtnim ishodom. Iz projekta su obezbeđena sredstva i nabavljen je aparat za testiranje kojim se utvrđuje rezistencija HIV-a na terapiju“, zaključila je dr Simić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE