Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez novih poskupljenja do kraja godine?

    Oktobarski talas poskupljenja trebalo bi da bude poslednji u ovoj godini, a cene osnovnih životnih namirnica mogle bi da se ponovo povećaju krajem januara ili početkom februara, izjavio je Tanjugu ekspert Privredne komore Srbije Vojislav Stanković.

    On je objasnio da će tada biti potrošene ovogodišnje prelazne zalihe šećera i ulja, pa bi njihova cena mogla biti povećana, a poskupljenje neće zaobići ni meso, mesne prerađevine, mleko…

    Napominjući da trenutno raspolažemo sa 80.000 tona šećera i 60.000 tona ulja, Stanković je istakao da su to značajne zalihe, te da nije moralo ni da dođe do poslednjeg poskupljenja tih artikala za devet do 25 odsto.

    On je upozorio i da će se Srbija na proleće, počev od februara, suočiti i sa problemima vezanim za stočnu hranu i da je neophodno preduzeti mere da se stočari cenovno rasterete, a stočni fond sačuva.

    Komentarišući seriju novih poskupljenja koje je doneo oktobar, Stanković je kazao da su ona nepopularna i izazvaće veliko nezadovoljstvo građana, dodajući da nije dobro što su poskupele i stavke u ličnoj potrošnji koje su pod kontrolom države, među kojima su i grejanje, naftni derivati, gradski prevoz…

    Od prvog oktobra se primenjujuju novi cenovnici uvećani i do 20 odsto za hranu, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje, naftne derivate i gradski prevoz u Beogradu. Mleko i mlečni proizvodi poskupeli su između dva i četiri odsto, sveže meso tri odsto i više, mesne prerađevine pet odsto, koliko je „skočila“ i cena šećera, a ulja između devet i 16 odsto, rekli su trgovci za Tanjug.

    Slatkiši i slane grickalice su skuplji od tri do čak 40 procenata, margarini i majonezi do 10 odsto, za koliko su poskupeli i zamrznuta riba iz uvoza, a zamrznuto voće oko 30 odsto. Cigarete su poskupele za 20 dinara po paklici, bezalkoholna pića 4,5 odsto, kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu od 1,5 do pet odsto.

    Pored hrane, oktobar će doneti i nove cene grejanja u većini gradova u Srbiji između 10 i 20 procenata zbog poskupljenja energenata. U Beogradu je grejanje skuplje za 18,5 procenata, a javni gradski prevoz za 20 odsto.

    Predstavnici naftnih kompanija najavili su povećanje maloprodajnih cena naftnih derivata na tržišu u Srbiji a procenjuje se da bi benzin mogao da poskupi do tri dinara po litru, a dizeli do devet.

    Stopa poreza na dodatnu vrednost (PDV) od danas umesto dosadašnjih 18 odsto iznosi 20 odsto, ali će za osnovne životne namirnice ostati nepromenjena stopa PDV od osam odsto, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

    Povećane su i akcize na dizel gorivo, tečni naftni gas i na cigarete, a uvedene su promene i kad je reč o akcizama na kafu.

    Korisnike usluga mobilnih operatera, ali i fiksne telefonije, takođe očekuju više cene zbog povećanja poreza na dodatu vrednost sa 18 na 20 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE