Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milijarder na čelu vlade Gruzije

    Novi gruzijski premijer biće tajkun Bidzini Ivanišvili (56), čija je opoziciona koalicija Gruzijski san osvojila 53,19 odsto glasova na parlamentarnim izborima i pobedila partiju Ujedinjeni nacionalni pokret predsednika Mihaila Sakašvilija, koja je dobila 41,51 procenat glasova. Tako će se na vlasti u nekadašnjoj sovjetskoj republici naći čovek s francuskim državljanstvom i bogatstvom od 6,4 milijarde dolara, koga optužuju da je blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

    Ivanišvili je posle gruzijske „revolucije ruža“ 2003. bio tajni savetnik i finansijer Sakašvilija, a do danas je ostala zagonetka zašto se milijarder razišao s predsednikom i otišao u opoziciju.

    Inače, u Gruziji je Ivanišvili poznat kao vlasnik raskošne kuće s pogledom na glavni grad Tbilisi, koji u privatnom zoo-vrtu u drugoj kući drži pingvine, kengure i lemure i izbegava pojavljivanje u javnosti. Kad je 2006. kupio Pikasovu sliku „Dora Mar s mačkom“ za 95,2 miliona dolara, učinio je to anonimno, dodavši je svojoj bogatoj umetničkoj kolekciji.

    Ulagao je novac širom Gruzije u filantropske projekte, posebno u svom rodnom selu Čorvili i okolini. Stanovnici kažu da je pravio puteve, gradio seljacima nove kuće s vodom, strujom i gasom i svakom domaćinstvu davao 120 dolara mesečno, a mladim bračnim parovima po 3.000 dolara.

    Uprkos tome, vlasti su ga tokom kampanje optužile da deluje po instrukcijama Moskve, a on je, da bi raspršio takve sumnje, prodao sve u Rusiji. U tom trenutku pripadali su mu banka Ruski kredit, građevinske firme, hotel „Interkontinental Moskou Tverskaja“, kao i farmaceutske mreže i agrarna grupa.

    Iako je obećao da će nastaviti da vodi zemlju ka NATO, čemu se Rusija oštro protivi, on je najavio i da će s Moskvom obnoviti odnose prekinute posle kratkog rata 2008, što je još više podgrejalo sumnje u njegove veze s Kremljom. Tome u prilog ide i to što se Ivanišvili obogatio baš u Rusiji, i to krajem devedesetih. On je napravio holding „Metaloinvest“, a kasnije ga je prodao oligarsima Ališeru Usmanovu i Vasiliju Anisimovu.

    Nije glasao na izborima

    Novi premijer na izborima nije glasao jer je neposredno pre toga izborni zakon promenjen – zbog njega. Ivanišvili je, naime, državljanin Francuske, a gruzijske vlasti prvo su odbile da mu obnove državljanstvo Gruzije, ali je u maju 2012. parlament usvojio amandmane koji daju pasivno i aktivno biračko pravo građanima zemalja EU rođenim u Gruziji koji žive u toj zemlji poslednjih pet godina. On je rekao da su amandmani „doneti za jednu osobu“ i odbio da iskoristi pravo glasa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE