Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šteta od suše na severu Vojvodine oko 200 miliona evra

    Šteta od suše i prolećnog izmrzavanja u regionu koji pokriva Regionalna privredna komora (RPK) Subotica iznosi preko 22 milijarde dinara, izjavio je sekretar komore Ivan Vojnić Tunić.

    „U regionu severa Bačke i Potisja obrađuje se oko 220 hiljada hektara, a jedino strna žita koja se uzgajaju na oko 60 hiljada hektara nisu pretrpela ozbiljnu štetu. Na preostalih 160 hiljada hektara šteta iznosi skoro 200 miliona evra“ rekao je sekretar Vojnić Tunić novinarima posle sednice odbora za poljoprivredu RPK Subotica.

    Podeliti teret posledica

    Prema Vojniću Tuniću, prinos kukurza biće umanjen za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prinos suncokreta za polovinu, a slična šteta je i kod soje.

    Vojnić Tunić smatra da posledice štete ne bi trebalo da podnose samo primarni proizvođači, već svi građani, što znači da cena gotovog proizvoda u prodavnici „mora biti merilo i naplata rada onih koji rade u njivama“.

    „Moje lično mišljenje je da mera zabrane izvoza dobra samo ukoliko se na sirovine koje tako ostanu u zemlji primene evropske cene sa berzi u Budimpešti i Parizu. To može da se postigne tako što će Robne rezerve biti inicijalni kupac te robe po toj ceni, i time bi se stavilo do znanja prerađivačima da moraju robu kupovati po toj ceni“ – smatra Vojnić Tunić.

    Skuplja jesenja setva

    Sekretar RPK smatra da će, prema dosadašnjim procenama, predstojeća jesenja setva biti znatno skuplja u odnosu na prošlogodišnju.

    „Bez obzira na povrat akciza na gorivo i nešto jeftinije seme i đubrivo nego što se očekivalo, pretpostavka je da će cena setve pšenice po hektaru ove godine biti oko 80.000 dinara, znatno više u odnosu na prošlu jesen kada je setva koštala 55.000 dinara,“ rekao je Vojnić Tunić.

    Vojnić Tunić smatra da poljoprivrednici nemaju dovoljno novca za setvu, i da država mora sa njima „podeliti to breme i po cenu da javni sektor čeka platu“.

    „Agrarni budžet jeste povećan, ali se bojim da ni to neće biti dovoljno. Treba da se mobilišu svi u državi kako bi se jesenja setva obavila kako treba. U suprotnom, imaćemo mnogo veći problem nego što ga imamo sada,“ upozorio je Vojnić Tunić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE