Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obradović: Kritična situacija u Elektroprivredi

    Situacija u Elektroprivredi Srbije (EPS) je kritična i finan­sijski i operativno, ocenio je vršilac dužnosti generalnog direktora EPS Aleksandar Obradović.

    Vršilac dužnosti direktora je za novi broj lista „Kwh“ koji izdaje EPS upozorio da „ukoiliko firma uđe u probleme sa likvidnošću, nema govora o tome da budu sprovedene me­nadžerske inicijative, rade važni koraci i novi projekti“.

    Prema Obradoviću, teška finansijska situacija je posledica velikog broja nagomilanih problema koji nisu rešavani poslednjih desetak godina „i koji su gurani pod tepih“.

    Obradović je prema „kWh“ na novu funkciju postavljen da pripremi EPS za liberalizaciju tržišta, a ima i zadatak da do kraja godine stabilizije finansije tog Javnog preduzeća (JP).

    „Zadatak je da do kraja godine stabilizujem finansije“, istakao je Obradović, navodeći da su, iako EPS ima veliki minus u novčanom toku, potraživanja veća od finansijskih problema kompa­nije.

    Tr­žište električne energije?

    Obradović je dodao da konkretno rešenje nije samo u rukama EPS, već u celom lancu poveri­laca i potražilaca i istakao da će biti nađeno rešenje, „ali ne kratkoroč­no, već srednjoročno ili dugoročno da se ovakve situacije ne ponove.“

    Obradović je izrazio nadu da će u narednim nedeljama biti utvrđeno koje su tehničke mogućnosti za uvođenje dva sata jeftine dnevne tarife i kakav je njen uticaj na proizvodne i finansijske pokazatelje, o čemu će biti obavešteno resorno ministarstvo.

    „Preuzeo sam odgovornost da vodim aktivnu politiku da cena električne ener­gije bude što realnija tržišnoj, jer je i cilj finansijska profitabilnost EPS. S obzirom na veličinu i važnost, EPS će uvek imati delom socijalnu funkciju“, dodao je v.d. generalnog direktora.

    Obradović je istakao kako nije utvrđen tačan model kako otvoreno tr­žište električne energije u Srbiji tre­ba da izgleda.

    „EPS može i mora da bude uspešan igrač na otvorenom tržištu“, rekao je Obradović i izrazio uverenje da to JP može ponovo da „stane na svoje noge“.

    Ozbiljne promene

    Obradović je dalje primetio kako moždan e postoji nije problem ukupnog broja zaposlenih, već u debalans onih koji su potrebni i onih koji su manje uključeni u posao.

    „Ceo sistem rada treba da pretrpi ozbiljne promene da bismo bili što efikasniji i produktivniji. Ni nači­ni na koje je EPS nabavljao robu i usluge nisu bili optimalni i tu je potencijal za popravljanje finansijskih rezulta­ta“, kazao je Obradović.

    Obradović je dodao da je siguran da će se uspešno završiti i ova zim­sku sezonu, podsetivši da je odobren uvoz električne do kraja godine.

    „To olakšava pripreme za zimu, jer čuvamo akumulacije, a gasne elektrane pokretaćemo kada toplota bude mogla da se iskoristi i za grejanje“, naveo je v.d. generalnog direktora EPS.

    Dnevna jeftina tarifa za koji dan

    Obradović je istakao da se sada radi na obezbeđivanju pra­va na beneficiranu električnu energiju za građane sa egzistencijalnim problemi­ma.

    „No, odluka i ovog i prethodnog saziva Vlade Srbije da krenemo ka liberalizova­nom tržištu, vodi ka tome da pitanje cene treba da bude ostavljena tržištu. Ukoliko želimo konkurenciju, onda cena električne ener­gije ne može da bude politički instrument za kupovinu socijalnog mira“, naveo je Obradović.

    Socijalna odgovornost koju EPS ima i koja je uglavnom vođena cenom elektri­čne energije, takođe, jedan je od faktora koji su doprineli lošoj finansijskoj si­tuaciji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE