
Mleko poništava efekte čaja
Pored vode, čaj je najzastupljeniji napitak na svetu. Pun vitamina, antioksidanasa i drugih jedinjenja, čaj je po rezultatima brojnih studija zaslužan za jači imunitet i smanjenje oštećenja ćelija. Međutim, da li dodavanjem mleka u čaj poništavamo sva ova pozitivna dejstva?
U mnogim delovima sveta običaj je da se čaj služi sa mlekom, ali istraživači su iznenađeni poslednjim otkrićem koje ukazuje na to da mleko može poništiti neka od pozitivnih dejstava čaja.
U studiji objavljenoj u Evropskom žurnalu za srce, 16 zdravih odraslih osoba pilo je svež crni čaj, crni čaj sa mlekom i samo prokuvanu vodu, a naučnici su merili efekte sva tri napitka na organizam.
U poređenju sa vodom, crni čaj je značajno poboljšao arterijske funkcije, dok je dodavanjem mleka ovaj efekat bio neprimetan.
„Dodavanjem mleka u čaj mi potpuno sprečavamo bilo kakav pozitivan učinak čaja na naš organizam“, zaključak je naučnika.