Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad cena rada u Grčkoj

    Uz mere štednje koje su nametnuli strani kreditori – uključujući rezove plata i prisilno smanjenje minimalne zarade – Grčka je jedina zemlja u EU koja je početkom 2012. zabeležila pad jedinstvene cene rada.

    Jedinstvena cena rada, odnosno ono što poslodavac, firma ili administracija moraju da plate za jedan sat rada, smanjena je za 11,5 odsto u prvom kvartalu 2012. u odnosu na isti period 2011, podaci su koje je danas objavio Evrostat.

    To bi moglo da znači i porast produktivnosti koje kreditori traže u pokušaju da ponovo pokrenu grčku ekonomiju, posle očekivanog pada BDP-a od 25 odsto u periodu od 2008. do 2014, kazao je grčki ministar finansija Janis Sturnaras.

    Do porasta grčke konkurentnosti dolazi u trenutku kada prosečni rast jedinstvene cene rada u zemljama evrozone iznosi 1,5 odsto, a u 27 zemalja članica EU 1,4 odsto.

    Grčka štampa piše da je Sturnaras, koji pregovara sa stranim kreditorima o novoj seriji mera štednje, izneo te podatke u petak na skupu ministara finansija evrozone u Nikoziji, i istakao da nema potrebe za dodatnim merama smanjenja plata.

    Minimalna zarada smanjena je u Grčkoj početkom 2012. za 22 odsto, a za mladje od 25 godina za 32 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE