Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ukidanje 16 taksi donosi uštedu od 5,7 miliona dinara

    U drugoj grupi parafiskalnih nameta, čije je ukidanje odobrila Vlada Srbije, našle su se još 63 nepotrebne takse i naknade, a samo njih 16 doneće privredi i građanima uštedu od 5,7 milijardi dinara na godišnjem nivou, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

    Najveći izdatak u tom paketu je godišnja naknada za motorna vozila, traktore i priključna vozila na ime koje je u 2011. naplaćeno 1,48 milijardi dinara.

    Slede naknada za zagađivanje životne sredine koja se odnosi na motorna vozila (1,43 milijarde dinara) i naknada za zaštitu, korišćenje i unapređivanje opštekorisnih funkcija šuma, poznatija kao „šumarina“ (866 miliona dinara).

    Ukidanje ukupno 138 od 371 neporeskog davanja, koliko su evidentirali NALED i USAID, predstavlja prvi značajan rezultat kampanje „Pitajte kada“, objašnjeno je u saopštenju.

    Nakon usvajanja NALED-ovih predloga za ukidanje parafiskalnih nameta sledi rad na eliminisanju nepotrebnih birokratskih procedura, bržem izdavanju građevinskih dozvola i usvajanju podzakonskih akata koji će olakšati primenu važnih sistemskih zakona.

    Procena ušteda od ukidanja ostalih nameta iz druge grupe još nije moguća jer ne postoji objedinjena evidencija naplate, ali se iz njihove visine može zaključiti koliki teret su predstavljali.

    Ministarstvo finansija i privrede Srbije objavilo je na svom sajtu spisak 75 naknada i taksi koje će biti ukinute od 1. oktobra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE