Kamen u bubregu – letnja boljka?

Leto, sunce, pesak i… kamenje u bubregu. Avgust je vrhunac sezone nastanka kamenja i peska u bubregu: doktori su primetili nagli porast broja pacijenata u ovom periodu – čak 30 odsto više u proteklih 10 godina.

To je najverovatnije posledica ishrane bogate rafinisanim šećerom, solju i proteinima životinjskog porekla. Ali najveći razlog za nastanak kamenja u bubrezima je dehidratacija. Kako živa na termometru raste, više se znojimo a bez odgovarajuće hidratacije u telesnim tečnostima raste koncentracija prehrambenih minerala (recimo, kalcijuma) od kojih nastaje kamenje u bubrezima.

Neki koji su doživeli napad kamenja reći će vam da je to bolnije od porođaja, jer se ovi kristali polako kreću kroz uzan i nežan urinarni trakt.

Oko 10 odsto ljudi dobije barem jedan kamen tokom živopta, a mnogi od njih već u srednjim 20-im. Ako ste jednom dobili kamen, to povećava rizik od novog za najmanje 50 odsto. Dakle, to je nešto što treba sprečiti. A najlakši način, naročito leti, jeste uzimanje dosta tečnosti.

Vilijam Hejli, nefrolog sa Klinike Mejo u Džeksonvilu, preporučuje uzimanje dva litra tečnosti dnevno (ne računajući kafu) – najbolje vode – ali ističe da je „izlaz“ važniji od „unosa“ – trebalo bi da dnevno izbacite oko 2,5 litra urina (puna bešika obično sadrži oko pola litra mokraće).

„Ako ne urinirate svakih par sati, ne unosite dovoljno tečnosti“, kazao je Hejli za LiveScience.

Ako niste ljubitelj vode, onda je malo teže odgovoriti na pitanje koju vrstu tečnosti da uzimate. Džon Milner, ugrolog sa Univerziteta Lojola u Čikagu, kaže da ledeni čaj može da izazove nastanak najčećeg tipa kamena – kalcijum oksalata, a da se u čaju – naročito crnom – nalazi dosta oksalata. Iako nema dokaza o ovoj uzročno-posledičnoj vezi, neki primeri iz prakse ukazuju da je ledeni čaj (na bazi crnog čaja) čest uzrok nastanka bubrežnog kamenja. Milner preporučuje limunadu jer limunska kiselina sprečava nastanak kristala u mokraći. Ali limunada donosi sa sobom i „nevolje“ zvane mnogo šećera. Dakle, ipak je voda najbolja. U koju možete dodati krišku limuna.

I proteini životinjskog porekla doprinose stvaranju kristala u mokraći. Dodatna so koja prolazi kroz bubrege donosi i više kalcijuma u urin što povećava rizik za nastanak kamena.

Ali saveti o ishrani mogu da budu kontraproduktivni. Grejpfrut koji, inače, ima visoki procenat limunske kiseline u sebi, pospešuje stvaranje kamena; nemasni mlečni proizvodi sadrže dosta kalcijuma, ali smanjuju rizik od kamena. Kalcijum u ishrani, generalno, smanjuje rizik dok ga kalcijum u piluli povećava. A na spisku namirnica koje sadrže oksalat su neke od najzdravijih na planeti: kivi, ribizle i borovnice, spanać, bademi, orasi i drugo koštunjavo voće, soja i proizvodi od soje, kao i pšenične klice.

Međutim, doktori ne preporučuju izbacivanje oksalata iz ishrane kao prevenciju, jer je nastanak kamenja verovatno zbir nekoliko faktora.

I Milner i Hejli se slažu u konstataciji da treba da odete do lekara ako mislite da ste izbacili kamen. Možda je (ovoga puta) bio premali da biste ga osetili, ali je mogao da izazove krv u mokraći.

Analiza urina može da pokaže koji minerali su povišeni i koju hranu da izbegavate.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE