Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (FOTO) Ovo je deset najopasnijih političara u Evropi

    Prema pisanju nemačkog Der Spiegela, ovo su ljudi koji se nalaze na popisu „deset najopasnijih političara u Evropi“. A šta oni imaju zajedničko?

    Jednu stvar sigurno, a to je da su svi izabrani na slobodnim parlamentarnim izborima od birača u svojoj zemlji. Slobodni izbori su lepa stvar, ali ne kada Evropu dovode u pitanje. Za druge, oni predstavljaju nacionalne interese, svaki na svoj način. Grčka ne želi slušati diktate iz Brisela. Finci ne želi plaćati grčki dug. Možda vas ne brinu Le Pen i Vilders, ali oni u Evropi ipak drže legitimne pozicije.

    Pa što onda ove populiste čini najopasnijim političarima u Evropi? Je li ih puč doveo na vlast, jesu li prekršili zakon ili su možda ‘zaboravili’ platiti porez ili popiti kafu koja nije Fair Trade? Ništa od toga.

    Svi oni mogu biti optuženi za sledeće: verovanje da postoje alternative u predstavljaju evropske politike. To je dovoljno da se proglasi opasnima. Ovu tehniku je već testiralo vreme: sve što se promenilo je terminologija.

    Italijanski filozof Đordano Bruno (1548.-1600) bio je spaljen na lomači jer je imao različite stavove, i to se tada nazivalo herezom. Kasnije u istoriji smo imali ‘neprijatelje naroda’ i ‘državne neprijatelje’. A kada se pokazalo da socijalizam nije u praksi onako dobar kako je izgledao u teoriji, imali smo’negativne elemente’ koje smo krivili za ometanje napretka, prenosi Die Welt Der Spiegelove reči.

    Danas se ideja Evrope jednako žestoko brani kao što se branila ideja socijalizma pre 25 godina, a sudbina bi im lako mogla biti jednaka, zaključuje Der Spiegel.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE