(Ne)opravdano poskupljenje hleba

Hleb će u narednom periodu morati da poskupi, saglasni su stručnjaci i neslaganje postoji jedino oko toga u kojoj meri će cena morati da bude korigovana, dok u potrošačkim organizacijama upozoravaju da se poskupljenje najavljuje bez ikakvog tržišnog opravdanja.

Dr Drago Cvijanović, direktor Instituta za ekonomiku poljoprivrede, očekuje poskupljenje hleba.

– Cena pšenice je porasla, kako na svetskim berzama, tako i kod nas i naše robne rezerve ne mogu u velikoj meri na to da utiču, jer smo mi mali proizvođač u poređenju sa zemljama poput Ukrajine. Ako je pšenica glavni input u proizvodnji hleba, a njena cena je uvećana, ekonomska logika nalaže da će doći i do poskupljenja vekne. Ali, u kojoj meri, to ne bih mogao da preciziram, jer je za to još rano. Svi koji već sada barataju ciframa žure – kaže Cvijanović.

I dok pekari podsećaju da je sadašnja cena hleba formirana kada je pšenica koštala 18 dinara, a sada joj je cena 27 dinara, Cvijanović ističe se mora voditi računa o standardu potrošača.

– Naš je stav da se mora napraviti razlika između imperativnih i luksuznih proizvoda. To znači da nije beli hleb tu da bi se na njemu ostvarivao ekstra profit, već da za to služe peciva i drugi pekarski proizvodi – objasnio je Cvijanović.

Da treba detaljno i pažljivo da se razmotri zahtev proizvođača hleba da poskupi ta namirnica, smatra i Vukosav Saković, direktor udruženja „Žita Srbije“. Kako prenose agencije, on je izjavio da Srbija ima dovoljno pšenice.

– Nema razloga da poskupljenje bude 50 odsto, jer toliko nisu poskupeli ni pšenica, ni brašno. Rod pšenice bolji je od očekivanog. Srbija ima čak i za izvoz između 500.000 i 700.000 tona, što bi trebalo da smiri domaće tržište i skine tenziju i priču o poskupljenjima – rekao je Saković, ali dodaje da je pšenica u svetu poskupela i da se domaća cena usklađuje sa svetskom.

– Za 30 do 35 odsto naša pšenica skuplja je nego u samoj žetvi, a od skuplje pšenice proizvodi se skuplje i brašno, a od brašna hleb. Moraće da dođe do korekcije cena, ali to sigurno neće biti u meri u kojoj je zatraženo – kazao je Saković, a prenosi Tanjug.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, ističe da su kupci uvek osetljivi na cenu belog hleba, jer se on najviše kupuje, zbog najniže cene.

– Ali, tvrdoglava odbrana cene hleba može da vodi i u demagogiju, jer dok se mi bavimo cenom vekne, sve drugo znatno više poskupljuje. Međutim, našim proizvođačima je i cunami u Japanu dovoljan razlog da podignu cene. Nema tržišnog opravdanja za veliko podizanje cene hleba, jer je glavni izvor profita pecivo, a ne hleb. Ukoliko na jesen podignu cenu hleba, to će biti samo uvod u poskupljenja peciva – smatra Papović.

Ono što je sigurno jeste to da će cena belog hleba „sava“ ostati 44 dinara sve do kraja septembra, do kada važi vladina uredba kojom je ona ograničena.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE