Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Il Giornale: Merkelova je Evropu pretvorila u Četvrti Rajh

    Zbog nevoljnosti nemačke kancelarke da odobri sredstva koja bi pomogla posrnuloj italijanskoj ekonomiji, Il Giornale, novine u vlasništvu bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija, u svom najnovijem broju nemačku dominaciju pod vodstvom Angele Merkel nazvali su Četvrtim Rajhom.

    Ovo inače nije prvi put da se povlače ovakve relacije. Naime, još prošlog avgusta komentator Daily Maila povodom sastanka Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Francuske Nikole Sarkozija u vezi ekonomske krize podvukao je da „tamo gde Hitler nije uspeo vojno da osvoji Evropu, moderna Nemačka uspeva kroz trgovinu i finansijsku disciplinu“, poželevši dobrodošlicu u Četvrti Rajh.

    Tekst u italijanskom dnevniku počinje katastrofičnom tvrdnjom: Pobedila je Nemačka, a izgubile su Italija i Evropa. Autor objašnjava kako se italijanski premijer Mario Monti mesecima uzdao u, kako navodi, lažno nemačko obećanje da će Evropska centralna banka intervenisati i pomoći posrnulim članicama. Naime, italijanski premijer , kao i još neki čelnici evrozone tražili su da se evropskom fondu za pomoć finansijski ugroženim državama evrozone izda bankarska licenca, čime bi mu se omogućilo korišćenje i novca ECB-a.

    Prema Il Giornale-u, kad je predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi izjavio kako će učiniti sve za spas evra, činilo se da su se Brisel i Berlin dogovorili i da će udovoljiti željama Italije i drugih država. Zbog toga su i berze pozitivno reagovale, pa je i interes za državne obveznice Italije i Španije porastao.

    Ipak, jučerašnja konferencije za novinare Marija Dragija bila je hladan tuš i za Italiju, ali i Evropu u celini, budući da je Dragi odbio zahteve za izdavanjem bankarske licence, nazvavši takav potez nezakonitim.  Za takav razvoj situacije Berluskonijev Il Giornale optužuje Nemačku ističući kako je jučerašnje Dragijevo obraćanje dokaz da Italija i većina evropskih zemalja zapravo živi u Četvrtom Rajhu.

    Kako bi potkrepio svoju radikalnu tezu, italijanski novinar ‘dokaze’ da Italijani, ali i druge članice EU-a danas žive u Četvrtom Rajhu, vidi u činjenici da su nemački suvereni svojevremeno voleli da se hvale titulom rimskog cara. Autor teksta takođe ističe kako su Nemci osvojili Evropu i ostale države bacili u blato, a argumente vadi iz istorije pa navodi kako im dva miliona ljudskih žrtava tokom dva svetska rata, nije dovoljno smrtnih slučajeva u svetu i očito nije dovoljno da namire hegemonijske nemačke ciljeve.

    Samo što nas sada ne ubijaju puškama i topovima nego evrom‘, zaključuje se u članku uz isticanje kako Nemačka na svom čelu ima novog cara, odnosno caricu Angelu Merkel, koja želi da gospodari i u njihovoj kući.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE