Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PKB povećava površine pod zalivnim sistemima za oko 1.350 hektara

    „Poljoprivredna korporacija Beograd“ (PKB) će u narednoj godini zalivnu površinu povećati na 5.600 hektara sa sadašnjih 4.250 hektara, najavio je Miroslav Denić, glavni inženjer za melioraciju zemljišta u PKB-u.

    – U odnosu na prošlu godinu mi smo i više nego udvostručili zalivne površine. Navodnjavali smo samo 1.250 hektara, tifoni su bili stari i stalno su se kvarili, a danas svakim danom povećavamo zalivnu površinu – istakao je on.

    Denić je kazao da će PKB u dogovoru sa „Deltom“ kupiti devet novih rendžera (najsavremeniji sistem navodnjavanja), koji će omogućiti navodnjavanje novih 1.350 hektara. Novi rendžeri trebalo bi da stignu krajem septembra i biće raspoređeni prema programu koji je napravljen u toku zime. Odabrane su lokacije prema kojima su naručene i mašine.

    Posle ubiranja letine, ječma i pšenice, biće iskopano šest novih kanala. Tri centar pivota (mašine sa kružnim kretanjem) će biti transportovane u Surčin, gde već postoji stacionirani cevovod, tako da tamo neće biti potrebe za novim kanalima.

    Kopanje oko šest kilometara kanalske mreže biće povereno firmi koja već radi na izmuljavanju kanala u Pančevačkom ritu. Čišćenje kanala u ritu uveliko je odmaklo, što značajno doprinosi boljem protoku vode.

    Krajem juna u zalivni sistem PKB-a uključeno je 50 novih tifona, koji su raspoređeni po imanjima, objavljeno je u „Poljoindustriji“, listu tog poslovnog sistema. U toku deset dana probnog rada, zaliveno je 400 hektara šećerne repe, semenskog i silažnog kukuruza. Sistem, za sada, radi neometano i nema kvarova. Veštačka kiša dobrodošla je kulturama koje traže više vlage.

    – Sada lakše upravljamo vodom i dobijamo je tamo gde želimo. Svakodnevno je usmeravamo prema usevima kojima je potrebno zalivanje. Crpna stanica radi neometano. Za nameštanje cevi i ostale fizičke poslove koristimo i sezonsku radnu snagu, dok za postavljanje i upravljanje tifonima angažovana stalna radna snaga – rekao je Denić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE