Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvo srpsko sertifikovano povrće – futoški kupus

    Futoški kupus će biti prvo srpsko povrće sa sertifikovanim geografskim poreklom. Još 2008 godine je zaštićen oznakom geografskog porekla u Zavodu za intelektualnu svojinu. A posle četiri godine, pripreme, usklađivanja propisa i akreditacija sve je spremno da se od jeseni na tržištu pojavi sa novim markicama, garancijom kvaliteta i autentičnosti.

    Autohtona sorta „Futoški kupus“ razlikuje se i izgledom i ukusom, pa i hranjivim svojstvima, a nenadmašan je, kažu, za sarme i ostala jela od kupusa. Od septembra, razlikovaće se i po markici koja garantuje da je proizvod autentičan. Od toga će koristi imati i kupci i proizvođači.

    Od oko 800 hektara pod kupusom u ataru Futoga, oko 100 hektara je „Futoški kupus“ a tridesetak od 200 registrovanih gazdinstava, za sada, ušlo je u proces sertifikacije.

    Do sada, u Srbiji, zaštićeno je 58 proizvoda, neki više ne postoje, drugi poput Dingača i Postupa ostali su u Hrvatskoj i okolnim zemljama.

    U Vojvodini, zaštićeno je 12 proizvoda, između ostalih bezdanski damast i fruškogorski lipov med.

    Trenutno, u procesu zaštite porekla je i horgoška paprika.

    Proizvodi poput turijske kobasice, ečkog šarana, jazak vode, sireva ili suhomesnatih proizvoda iz Srema i dalje nemaju geografsko poreklo, a mogli bi, misli Zdravković.

    Da li je razlog tome novac ili nešto drugo, tek, prilike se lako propuštaju, kao ona sa šljivovicom, koju su, pre nas, „…oj Srbijo, međ’ šljivama“, zaštitili Česi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE