Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Formiran konzorcijum Serbia energy group

    U Beogradu jepotpisan sporazum o formiranju konzorcijuma domaćih kompanija „Serbia energy group“, koji bi već u 2013. godini samo u Afriku, mogao da izveze znanje i tehnologije iz oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, u vrednosti od oko 100 miliona evra.

    Mogućnosti plasmana tih znanja i tehnologija na tržište srednje Azije i bivših republika SSSR-a su praktično nesagledive, ne samo u pogledu konkurisanja na otvorenim tenderima, već i u direktnim razgovorima sa vladama tih zemalja, rekao je posle potpisivanja sporazuma direktor Privrednog društva za distribuciju struje „Elektrovojvodina“ Tihomir Simić, koji je inicijator formiranja tog konzorcijuma.

    Sporazum su potpisali rukovodioci „Elektrovojvodine“, Agencije za energetsku efikasnost, Instituta „Mihailo Pupin“ i domaćih kompanija iz privatnog sektora „Ion solutions“, „Energotehnika južna Bačka“, „Saga“ i „Elnos“ iz Banjaluke.

    Konzorcijum ima za cilj da domaće kompanije udruženo nastupe na stranim tržištima radi izvođenja radova i realizacije projekata iz oblasti elektroenergetike po principu „ključ u ruke“, rekao je Simić, istakavši da je to pravi put da naše kompanije postanu konkurentne na inostranom tržištu.

    „Cilj je povećanje efikasnosti i konkurentnosti članica konzorcijuma i uspostavljanje saradnje sa stranim investitorima, isporučiocima opreme i izvođačima radova u oblasti izgradnje i održavanja energetskih postrojenja u inostranstvu i ugovaranje pojedinih faza ili ukupne izgradnje energetskih objekata“, istakao je Simić.

    Konzorcijum će u oblasti energetike, industrije i informaciono-komunikacionih tehnologija obavljati projektovanje, inženjering, konsalting, istraživanje, razvoj, nadzor i obuku menadžmenta i radnika, prenos i transfer tehnologija i znanja, istraživanje tržišta, upravljanje investicionim projektima i izrađivati projekte iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine, naveo je Simić.

    Formiranje ovog konzorcijuma doprineće povećanju ekonomskog razvoja i zapošljavanja u Srbiji, povećanju izvoza iz Srbije, ostvarenju novih prihoda za domaća preduzeća, otvaranju domaćeg tržišta, a na taj način se otvaraju i mogućnosti za priključenje drugih zainteresovanih domaćih kompanija, dodao je Simić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE