Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U narednih 7 dana moguće formiranje jedinstvene organizacije poslodavaca

    Predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća (MSP) Milan Knežević najavio je da bi u narednih sedam dana trebalo da se formira jedinstvena organizacija poslodavaca u kojoj bi pored te asocijacije bili i poslovni klub Privrednik i udruženje Poslodavac.

    Knežević je naglasio da će takva jedinstvena organizacija zajedno sa ministarstvom finasija i privrede Srbije raditi na hitnom rešavanju problema u privredi.

    „Tom jedinstvenom organizacijom će se doći do ukrupnjavanja i pokušaćemo da se shvati da su mala srednja preduzeća jedina koja mogu izvući Srbiju iz krize, a ne političke fraze i prazna obećanja“, kazao je on.

    „Mi godinama zahtevamo pre svega poresku reformu koja će rasteretiti rad, a koja će opteretiti poreze na dobit preduzeća i porez na imovinu. Tražimo i hitno rešavanje oročenih plaćanja u roku od 60 dana sa formiranjem posebnih jedinica u sudovima koji će rešavati privredne sporove kako bi se ubrzala naplata“, kazao je on. Prema njegovim rečima, treba rešavati i problem crnog tržišta i sive ekonomije kako bi mogao da se oslobodi jedan deo tržišta koji će motivisati privrednike da ulažu.

    Knežević je naveo i da privrednici moraju da se rasterete i parafiskalnih davanja i obaveza, kao i da se sprovede do kraja giljotina propisa i donesu pripadajući zakoni, kao što je zakon o zanatstvu jer je Srbija jedina zemlja u Evropi koja takav zakon nije donela.

    „Ukoliko ovakve mere sprovedemo onda će doći do stabilizacije radnih mesta. Sad treba samo da učinimo sve da ne dolazi do novih otpuštanja pa tek pošto stabilizujemo poslovanje onda će doći do zaustavljanja trenda gubitka radnih mesta i novih zapošljavanja“, kazao je Knežević.

    Prema njegovim rečima, jako je bitno da se u ovom trenutku svi problemi počnu rešavati, kao i da se oroči vreme za njihovo rešavanje i da se imenuju izvršioci koji će ih izvršavati. On je kazao i da se porez na dobit preduzeća mora povećati, a da je pogrešno povećanje akciza na duvan i naftne derivate, jer će to dovesti do povećanja cena i „pogurati“ inflaciju.

    „Ako povećate cene dolazite u opasnost da smanjite potrošnju što se nama nekoliko puta dogodilo“, kazao je on.

    Knežević je dodao i da je za privrednike prihvatljivo da se izvrši poreska reforma i da se PDV poveća za dva odsto, naglašavajući da nije istina da bi to dodatno opteretilo budžet potrošača.

    „Ukoliko bi se rasteretili poreza i doprinosa na rad, mi bismo ta dva procenta ukalkulisali u troškove poslovanja i ne bismo podigli cenu ni za jedan jedini dinar“, naglasio je Knežević.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE