Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Andrićeva nagrada za književnost vredeće 100.000 evra

    Andrićev institut, tek podignita građevina i naučna institucija u nastajanju, počeće uskoro da funkcioniše u Andrićgradu „pod kapom“ dveju vlada, Republike Srpske i Srbije, a od marta iduće godine, tu će biti dodeljivana nagrada za književnost, vredna 100.000 evra.

    Tvorac kamenog grada, proslavljeni reditelj Emir Kusturica, ekskluzivno za Novosti objašnjava da je još jedno malo čudo „na ovim prostorima“ moguće i ostvarivo – jer je nužno za preporod regije opterećene teškim ratnim nasleđem.

    “ Kod mene ne postoji ni najmanja sumnja da će Andrićeva nagrada za književnost biti jedna od najznačajnijih u svetskim okvirima. Priznanje koje se sastoji od plakete sa likom našeg najvećeg pisca i novčane nagrade, davaće se na svaku godišnjicu dodele Nobelove nagrade Andriću,“ kaže Kusturica.

    Odluka o ustanovljavanju Andrićeve nagrade je doneta, a s obzirom na činjenicu da je reč o priznanju značajnom u svakom pogledu, pa i u finansijskom, ovih dana traje pažljivo preciziranje propozicija… Ideja je da se Andrićeva nagrada dodeljuje za najbolju knjigu objavljenu u protekloj godini, bez obzira na književni rod i vrstu dela…

    „Na početku, pravo učešća na konkursu imaće pisci koji stvaraju na jednom od slovenskih jezika. To će ubrzo biti izmenjeno, pa će u konkurenciji biti ostvarenja iz svih krajeva sveta, bez obzira na to kojim su jezikom pisana,“ objašnjava Kusturica. „Imaćemo i stalni, najverovatnije internacionalni žiri, a nagradu će dodeljivati predsednik Republike Srpske, u Andrićevom institutu.“

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE