Nova etiketa za evropska organska vina

Organska vina proizvedena u Evropi od ove godine moći će da se prodaju pod sertifikovanom, budući da Evropska unija zaoštrava propise vezane uz proizvodnju organskoga vina u odnosu na konkurente.

Vina proizvedena u Evropi već mogu da nose oznaku koja potvrđuje da je ono „proizvedeno od organski uzgojenog grožđa“, ali ta oznaka ne obuhvata sve prakse proizvodnje vina, odnosno celokupan proces prerade, od grožđa do vina, saopštila je Evropska komisija.

Cilj strožih propisa je osigurati da sve tehnike koje se koriste za proizvodnju organskih vina budu u skladu s jedinstvenim evropskim pravilima. Takvo označavanje takođe će ojačati poziciju Evrope u odnosu na proizvođače vina iz Južne Afrike, Australije, Čilea i SAD-a, koji već primenjuju stroge norme za organske proizvode.

Prema novim pravilima, evropska organska vina ne mogu sadržavati sorbinsku kiselinu, zabranjeno je njihovo odsumporavanje, a nivo sulfita ne sme prelaziti 100 miligrama po litri za crna vina i 150 miligrama po litri za bela ili ružičasta vina, objavila je Komisija. Stroga pravila takođe regulišu i korišćenje pesticida.

Već vina iz ovogodišnje berbe moći će da nose sertifikovanu etiketu. Oko 75.000 hektara vinograda u EU bavi se ekološkom proizvodnjom vina, pri čemu najveća područja s ekološkom proizvodnjom ima Italija, Francuska i Španjolska.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE