
Dijareju i povraćanje ne treba odmah zaustavljati
Neispravna voda za piće, prljava voda na kupalištima i pokvarena hrana, legla su bakterija koji lako mogu da izazovu crevnu infekciju. Zbog toga su leti, ove infekcije učestalije i uglavnom pogađaju decu, starije i hronične bolesnike.
Hrana koja dugo stoji van frižidera, a posebno jaja, pogodno su tle za mikroorganizme koji se na visokoj temperaturi brzo razmnožavaju, pa ako dospeju u organizam naprave „kurcšlus“: izazovu mučninu, povraćanje, proliv i bolove u stomaku. Isto se može desiti na kupalištima gde voda zbog neproverenog kvaliteta nije bezbedna, ili ako se „srkne“ gutljaj vode sa javnih česmi na kojima je dokazano hemijski ili biološki neispravna.
Profesor dr Nikola Milinić, načelnik gastroenterologije u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“, kaže da se ove infekcije najčešće javljaju u tankom ili u debelom crevu. Dijareja je glavni i zajednički simptom:
– Osim dijareje, u slučaju infekcije tankog creva, ili enteritisa, javljaju se i bolovi u trbuhu i povraćanje. Dok se kod infekcije debelog creva, odnosno kolitisa, uglavnom javljaju samo uporni prolivi. Može da se desi da infekcija zahvati oba creva, pa su onda i simptomi upadljiviji i intenzivniji.
Temperatura nije prepoznatljiv simptom, ali može da se javi ako je infekciju izazvao virus, koji se obično prenosi prljavim rukama ili kontaktom sa zaraženim predmetima.
Najveća greška je, kaže prof. Milinić, ako dijareja i povraćanje pokušavaju da se što pre zaustave raznim preparatima:
– Dijareja i povraćanje su odbrambene reakcije organizma, i tako se bakterije izbacuju iz tela. Međutim, vrlo je važno i neophodno istovremeno sprečiti dehidrataciju jer se zbog dijareje gubi mnogo tečnosti iz organizma.
Učestale dijareje, upozorava naš sagovornik, najopasnije su za decu i starije, i mogu, ako se ne kontrolišu da, za svega dva do tri sata, izazovu smrt. U svakom slučaju, dijareju ne treba trpeti duže od dva do tri dana.
– Važno je unositi dovoljno tečnosti, minimum dva litra dnevno kroz čaj, supe i sokove. Treba jesti i piti češće i pomalo, da se ne bi preopteretio sistem za varenje, i došlo do još jačeg povraćanja i većeg gubitka tečnosti – naglašava dr Milinić.
Ishrana je, takođe, važna tokom ovog perioda. Valja potpuno izbaciti životinjske namirnice: meso, mleko, jaja i sve proizvode u kojima se oni nalaze u nekom obliku. Jesti kuvani krompir, šargarepu i pirinač, tostiran beli hleb ili dvopek.
– Dok traju tegoba, a i sedam dana nakon izlečenja, preporučuje se uzimanje probiotika koji prave ravnotežu dobrih i loših bakterija u crevnoj flori. A, da bi se predupredile takozvane putne dijareje, nekoliko dana pred put takođe treba uzimati probiotike – savetuje profesor Milinić.