Egzotična kuhinja na ceni

Beograđani su se poslednjih nekoliko godina zasitili sireva i varijacija na temu paste, francuske, italijanske i grčke kuhinje i sve se više okreću Istoku, a tome u prilog govore brojni restorani koji promovišu hranu sa ovog podneblja. I kineske nudle, pečurke i meso pečeno u voku postali su za mnoge sastavni deo nedeljne nabavke jer ih ima svuda, pa su znatiželjni pohrlili za libanskom, libijskom i indijskom hranom koju ne mogu baš očas posla da naprave nad šporetom.

Ukusi Japana i Kine u prestonici se mogu osetiti na svakom koraku jer gotovo da ne postoji deo grada u kojem se ne može probati teletina na ploči, kiselo-ljuta čorba ili vegetarijanski suši. Ovi dalekoistočni specijaliteti postali su „klasičan“ obrok zbog čega su se mnogi okrenuli malo jače začinjenim kuhinjama. Kuvari kažu da se hrana koju jedemo po restoranima značajno razlikuje od one koja se zapravo spravlja u Kini ili Japanu jer mnogi šefovi prilagođavaju nivo začina i vrste sastojaka shodno zemlji u kojoj rade. Nešto najpribližnije „izvornom“ ukusu Kine može se osetiti u Bloku 70 gde su kineske prodavnice, ali se tamo služi iz plastičnih tanjira sumnjive higijene. Pravi suši kod nas takođe je retkost jer se više prave varijacije na temu – vegetarijanski zalogajčići sa krem sirom i krastavcima.

Egzotika dalekih zemalja u Beogradu se vidi u začinjenoj pakistanskoj hrani, libanskim i indijskim specijalitetima. Libanska hrana služi se u „Biblosu“ gde obrok počinje sosovima uz humus. Služi se „tabuli“, salata od peršuna, specifičan je „falafel“, što su zapravo kroketi od leblebija, „šauarma“ ili „šaurma“, specijalitet od junetine isečene na trake.

– U libanskoj kuhinji obroci se služe kao meze, odvojeno u malim činijama jer to je specifičan način služenja – kaže Jelena iz „Biblosa“. – Preko zime svakog četvrtka i subote kod nas postoji i trbušni ples, a naš restoran jedini je u gradu koji nudi i libanska vina.

Glavni kuvar „Bejrut kafea“ Elijas Šilazi pravi libansku hranu otkrivajući bakine tajne. On kaže da zbog mešanja kultura za jedno jelo postoji nekoliko hiljada recepata. Libanska kuhinja je bila nekoliko vekova pod uticajem turske, pa se i to oseti, ali postoje i neke istančanosti kada je u pitanju način spremanja, a time i zabune.

– Često dođu mušterije i traže kuskus, a onda mi imamo problem da im objasnimo da ga ne pravimo, jer se on pravi samo u severnim delovima – objašnjava Šilazi. – Dolaze ljudi, stariji i mlađi, oni koji su bili u Libanu, ili oni koji tamo imaju prijatelje. Libanskih restorana ima svuda u svetu, ali začina i sastojaka nema pa ih uvozimo, mada se neki mogu pronaći u malo bolje opremljenim marketima ili prodavnicama zdrave hrane.

Na njegovom slatkom meniju je „mouhalabijeh“ (puding), fauaki (ražnjići od voća), „lajali lubnan“ (kolač od griza sa pudingom od slatke pavlake i sitno sečenim orasima). Glavna jela spremaju se od piletine, sočiva, paprike…

„Šaurma bar“ nudi sve mešavine arapske, sirijske, libanske, jordanske, egipatske i libijske hrane, samo da je začinjeno. Mušterija, kažu, svakog dana ima sve više i ljudi su se navikli da umesto lepinje traže humus, zbog čega će uskoro otvoriti i novi restoran u Novom Sadu. Šef Sami sprema „kupi“, jelo od žitarica koje se meša sa mlevenim mesom, bademom i orasima.

Meksičke tortilje, kubanski slatkiši

I dalje su traženi meksički specijaliteti poput tortilja, argentinska hrana i brazilske kombinacije, ali i kubanski slatkiši preliveni rumom. „Bar latino“ pokušava da kroz svoju kunjihu približi Beograđanima ovaj deo sveta nudeći im tapas tanjire, empanade, peruanske pileće supe, kao i neobične salate sa mangom, čokoladne tartufe sa pomorandžom…

Malo za vegane i vegetarijance

Za nekoga sve, a za nekoga – ništa. Vegetarijanci na meniju mogu pronaći uglavnom ograničen izbor hrane, a vegani još manje. Za razliku od gradova u okolini, u Beogradu ne postoji isključivo veganski restoran. Donedavno je postojao restoran „Radost srca“ gde su se spremali makrobiotički i posni obroci, čiji su zaposleni bili vegetarijanci. „Lila kujna“ jedan je od restorana gde se nudi veganska hrana, izuzev sladoleda i jela sa jogurtom.
 

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE