Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stomatološke usluge za najugroženije o trošku osiguranja

    Nakon šest godina izuzimanja stomatoloških usluga iz paketa obaveznog zdravstvenog osiguranja, tokom kojih smo kao nacija postali još bezubiji, najveći broj osiguranika – siromašni, đaci do kraja školovanja, studenti do 26 godina, trudnice i porodilje, i još neke kategorije stanovništva – opet mogu da idu kod zubara o trošku osiguranja. Više se isplati ulagati u preventivu nego lečiti mnoge bolesti koje se javljaju kao posledica zapuštenih zuba. A sa bolestima zuba najčešće se povezuju kardiovaskularna oboljenja, dijabetes, ali, kada je reč o trudnicama, i prevremeni porođaj, kao i rađanje dece male telesne težine.

    Poslednje istraživanje sprovedeno na malom uzorku od 300 ljudi prosečne starosti 43 godine, pokazalo je da između 50 i 70 odsto stanovništva u Srbiji ima problema sa paradontopatijom. Svaki peti građanin je izvadio između tri i pet zuba, a četvrtina priznaje da se plaši zubara. Prema istraživanju koje je sproveo Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, svega 8,5 odsto odrasle populacije ima sve zube, 9,3 odsto nema nijedan svoj zub, dok četvrtini građana nedostaje više od deset zuba.

    – Činjenica je da su preventivne mere u stomatologiji u mnogim zemljama dale rezultate – kaže za „Novosti“ dr Verica Lazić, zamenik direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. – U odnosu na prošlu godinu, proširena su prava u oblasti stomatološke zdravstvene zaštite tako što je starosna granica za preventivne stomatološke i profilaktičke mere za prevenciju bolesti usta i zuba kod dece pomerena do kraja srednjoškolskog obrazovanja, a za studente najkasnije do navršene 26 godina života. Na taj način populaciji studenata obezbeđuje se stomatološka zdravstvena zaštita iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, čime su oni rasterećeni plaćanja stomatoloških usluga.

    Novina je i pravo na preglede i lečenje bolesti usta za osobe kod kojih je zbog oboljenja ili povrede došlo do gubitka pojedinih telesnih ili psihofizičkih funkcija, pa ne mogu samostalno da obavljaju svakodnevne aktivnosti.

    – Najznačajnija izmena je, ipak, to što je pravo na stomatološke usluge priznato kategoriji socijalno ugroženog stanovništva – objašnjava dr Lazić. – To važi za one čija su primanja ispod cenzusa, koji trenutno iznosi 20.240 dinara po članu porodice, ili 26.312 dinara ako osiguranik živi sam.

    Paketom obaveznog zdravstvenog osiguranja za ovu godinu obuhvaćene su stomatološke mere prevencije i lečenja po populacionim grupama, počev od odojčeta od drugog meseca života, do studenata. To podrazumeva: preglede, preventivne i sistematske, uklanjanje naslaga, aplikaciju florida, zalivanje fisura stalnih kutnjaka… Predviđena je, takođe, i edukacija u predškolskim, školskim i visokoškolskim ustanovama, kako bi deca od najranijeg detinjstva naučila da se brinu o oralnom zdravlju.

    – Ako se deca do završetka školovanja i studija ne odazovu na preventivne i profilaktičke usluge, stomatološke preglede i usluge plaćaće 35 odsto utvrđene cene – objašnjava dr Lazić.

    Osim ovih oblika prevencije i lečenja, srednjoškolci do 18 godina, studenti do 26, trudnice i porodilje, o trošku osiguranja mogu da ostvare i pravo na takozvane kurativne stomatološke usluge kao što su amalgamske i kompozitne plombe, glasjonomerni ispuni, nadogradnja od estetskog materijala, terapiju karijesa, endodonske terapije pulpe i kanala korena zuba, oralno-hirurške intervencije, vađenje zuba, hirurško vađenje, obradu parodontalnog džepa…

    Stariji od 65 godina imaju pravo na akrilatne totalne i parcijalne proteze, kao i na popravku proteza.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE