
Čuvajte se crevnih infekcija
Crevne zarazne bolesti učestalije su u letnjim mesecima, a visoke temperature, kvarljiva hrana, poremećaji u vodosnabdevanju i nečisitoća su samo neki od faktora koji dovode do povećanog rizika obolevanja od zaraznih bolesti, ukazuju stručnjaci.Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je da je stalni pristup dovoljnim količinama zdravstveno ispravne vode za piće važan za očuvanje zdravlja stanovništva i prevenciju bolesti, posebno u letnjim mesecima i uslovima visokih spoljnih temperatura kada se potrošnja vode povećava i kada može doći do poremećaja u vodosnabdevanju.
Procenjeno je da je minimum od 7,5 litara vode dnevno po osobi potrebno da bi se zadovoljile osnovne potrebe kao što su pijenje, priprema hrane i održavanje lične higijene, a najmanje 50 litara po osobi je potrebno da bi se zadovoljile sve dnevne potrebe za održavanje higijene domaćinstva uključujući ličnu higijenu, pripremu hrane, čišćenje i pranje prostorija, posuđa i veša u domaćinstvu…
Institut podseća da se veliki broj uzročnika crevnih zaraznih bolesti prenosi kontaktom, najčešće prljavim rukama, a takođe je apelovao na racionalnu potrošnju vode kako bi se izbegle restrikcije vode i prekidi u vodosnabdevanju koji, između ostalog, mogu predstavljati rizik za nastanak crevnih zaraznih bolesti.
Dr Mirjana Mićović iz Doma zdravlja „Stari grad“ rekla je da su crevne infekcije najčešće uzrokovane bakterijama i virusima koji se nalaze u pokvarenoj hrani ili prljavoj vodi.
U kvarljivu hranu spadaju namirnice bogate jajima, majonezom, mlečni proizvodi, ali i mesne prerađevine…. Tokom letnjeg perioda česte su i infekcije i upale uha zbog vode, navode stručnjaci.
Kako je dr Mićović kazala, u tom slučaju neophodno je zatražiti lekarsku pomoć, propisati antibiotsku terapiju i zabraniti dalje kvašenje uha. Lekari savetuju izbegavanje jela iz prodavnica brze hrane u kojima sendviči, salate i slična hrana stoji na toplom, odnosno izložena je sunčevom svetlošću.
Takođe je potrebno da se provere rokovi trajanja svake namirnice u trgovinama prilikom kupovine. Crevne infekcije takođe mogu da budu izazvane i nedovoljno opranim povrćem i voćem, kao i nečistim rukama, upozorila je dr Mićović.
Takođe i nečista voda može biti prenosilac crevnih i kožnih infekcija, pa Mićović savetuje da se ljudi rashlađuju, ali da izbegavaju neproverena i zabranjena kupališta.