
Brza hrana na američki način osvaja Pariz
Pariz je nedavno zahvatila nova gastromanija – obroci kupljeni iz kombija, poput gurmanskih burgera, takosa i druge tipično američke brze hrane.
Veliki tradicionalisti kada je hrana u pitanju, Parižani su ovih dana potpuno poludeli za brzom hranom koja se prodaje iz kombija da neki od njih čekaju i po dva sata kako bi se dokopali ručka, prenosi AFP.
Među najpopularnijim „mestima“ je kombi koji prodaje hamburgere „Le Camion Qui Fume“ (Kamion koji se dimi) i koji vodi Kristin Frederik iz Kalifornije. „U Parizu možete lepo da jedete na brzinu ali je često ta hrana skupa. Kamion je dobra alternativa“, kaže Frederik koja je studirala kulinarstvo u Parizu i radila po restoranima pre nego što se odlučila na ovu vrstu prodaje hrane. Specijalitet njenog kamiona je hamburger od osam evra, plus dva evra za krompiriće. Hamburger je napravljen od specijalno izabrane govedine i prekriven istopljenim starim švajcarskim ili francuskim sirom i prženim lukom. Frederik objašnjava da govedina koja se prodaje u francuskim mesarama nije dobra za savršen burger. „Sama biram meso kako bih pronašla odgovarajuću kombinaciju mesa i masti“, kaže ova 31-godišnjakinja.
„Kamion koji se dimi“ seli se sa lokacije na lokaciju i ljubitelji njegovih specijaliteta o adresi kamiona obaveštavaju se preko vebsajta. Kamion je toliko popularan da Frederik planira da uvede još jedan. „Mnogo je ukusnije od sendviča“, kaže jedan od klijenata. „Da biste pronašli dobar hamburger u Parizu morate da idete u dobre restorane i skupe hotele. Ovde je atmosfera mnogo prijateljskija i opuštenija“, rekao je drugi.
Drugi popularni kombi sa hranom je „Kantina Kalifornija“ koji služi takose i hamburgere od organskog mesa, što je retkost u Francuskoj. Tortilje za takose prave se od kukuruznog brašna uvezenog iz Meksika, a svinjetina je francuska. Mesto se kuva dugo u specijalnoj mešavini začina iz Meksika, kaže vlasnik Džordan Feliders, Kanađanin sa privremenijm boravkom u Francuskoj. „To je susret različitih svetova koji je odličnog ukusa“, kaže on. Feliers objašnjava da ponekad kuvanje u kamionu može da bude malo problematično. „Budući da smo stalno u pokretu, moramo da imamo sve kod sebe a ponekad čak i više od toga. Ako nam fali nož ili začin, sve može da se pretvori u katastrofu“.
Njegove mušterije kažu da je hrana koju im služi mnogo bolja od onoga što se očekuje od „brzog zalogaja“. „Zaista je dobra. Odlična i ni nalik fast fudu“, rekla je jedna od mušterija.