Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada ponovo ograničila trgovačke marže

    Vlada Srbije usvojila je Uredbu o posebnim uslovima prometa kojom se najviša ukupna marža na robu od vitalnog značaja ograničava na deset odsto, saopšteno je danas.

    Uredba je usvojena kako bi se sprečili poremećaju na tržištu i obezbedilo ravnomerno snabdevanje stanovništva osnovnim prehrambenim namirnicima.

    Najviša ukupna stopa marže u prometu ograničava se u visini od deset odsto za pšenično brašno tip 400 i tip 500, suncokretovo ulje, kravlje mleko i jogurt, beli šećer, sveže svinjsko, goveđe i kokošje meso i za slatkovodnu ribu.

    Dodaje se da Uredba predviđa da rok za plaćanje proizvođaču odnosno dobavljaču robe ne može biti duži od 60 dana od dana prijema računa za isporučenu robu a da faktura mora sadržati posebno iskazanu visinu stope pojedinačne marže i podatak o iskorišćenom delu najviše ukupne stope marže.

    Ta Uredba usvojena je na predlog Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, stupiće na snagu narednog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku“ i važiće narednih šest meseci.

    O dometima uredbe u proteklih šest meseci, mišljenja su podeljena – predstavnici organizacija potrošača i vlade ocenjuju da je uticala na sniženje cena i očuvala ravnotežu na tržištu, dok trgovci ne vide neke velike pozitivne efekte ocenjujući da njeno ukidanje ne bi trebalo da utiče na rast maloprodajnih cena.

    Uredba o ograničenju marži na životne namirnice dala je rezultate i uticala je na pojeftinjenje pojedinih proizvoda, što znači da su trgovci zarađivali i to, često, na štetu proizvođača i prehrambene industrije, rekla je ranije za Tanjug predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida.

    Državni sekretar u Ministarstvu trgovine i poljoprivrede Vladimir Matović rekao je Tanjugu da je uredba uvela red u prometu robe od prevashodnog značaja za standard potrošača i stabilizovala cene, a da tržišne slobode nisu ugrožene i svaki trgovac je mogao da ostvari svoj legitiman interes.

    Matović je napomenuo da marže na osnovne životne namirnice ni u zemljama okruženja nisu više od 10 procenata.

    Od početka primene uredbe 1. januara do 20. juna 2012. godine sprovedeno je više od 10.000 inspekcijskih kontrola i bilo je svega jedan procenat trgovaca koji je nisu poštovali.

    Predsednik Sektora trgovine Unije poslodavaca Srbije Goran Kovačević ocenio je da je uredba uticala na neznatno snizenje cena jogurta i pšenicnog brašna u velikim trgovinskim lancima.

    Kod malih, nezavisnih trgovaca, uticaj sniženja cena je bio značajan u svim kategorijama, ali je kao posledica toga zatvoreno dosta malih prodavnica ili podstaknut rad na crno, tvrdi Kovačević koji je i vlasnik trgovinskog lanca Gomeks.

    U trgovinskom lancu Delez Srbija, u čijem su vlasništvu Maksi i Tempo, smatraju da Uredba nije ispunila cilj zbog koga je uvedena, jer su za vreme njenog trajanja podizane cene artikala na koje se ona odnosi.

    „To se desilo, jer je uredba ograničila samo maloprodajnu maržu, a ne i nabavnu cenu proizvoda. Proizvođači su i pored toga nesmetano podizali cene svojih proizvoda ka maloprodajnom sektoru, što je automatski dovodilo i do rasta maloprodajnih cena“, istakli su u tom trgovinskom lancu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE