Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mladi do 26 godina i trudnice imaju pravo na pregled i bez overene zdravstvene knjižice

    Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio je da RFZO krši pravo deteta na zdravstveno osiguranje kada odbija da overi knjižice deci čijim članovima porodica poslodavci ne uplaćuju zdravstveno osiguranje. U Ministartvu zdravlja kažu da će to ispraviti u roku od 15 dana i da će trudnice i pacijenti mlađi od 26 godina dobiti overene knjižice.

    – U razgovoru s direktorima domova zdravlja i zdravstvenih ustanova dogovorili smo se da ne smeju nijednu osobu do 26 godina, kao ni trudnice, da vrate zato što im nije overena zdravstena knjižica. Ali da neko ne bi to zloupotrebio, precizirali smo da se ne radi samo o hitnim situacijama već se misli na celokupnu zdravstvenu zaštitu – kaže za „Blic“ dr Dubravka Šaranović, pomoćnica ministra zdravlja.

    S druge strane, zaštitnik građana Saša Janković kaže da ovako nezakonito postupanje fonda omogućava trećim licima (poslodavcima roditelja) da svojim neodgovornim i kažnjivim ponašanjem sopstvenu odgovornost prevale i na decu.

    – Pravo deteta ne može da zavisi od neizvršavanja obaveza trećih lica. Ono je zajemčeno Ustavom, te je obaveza države da neposredno snosi i troškove ostvarivanja tog prava – kaže Janković.

    Deca, trudnice i hronični bolesnici poput dijabetičara ranije su imali pravo da overe zdravstvenu knjižicu iako im poslodavci nisu uplaćivali doprinose. Ranije su, pred svako overavanje knjižica, sve filijale RFZO dobijale instrukcije o tome.

    S obzirom na to da se ove godine situacija promenila, zaštitnik građana je RFZO preporučio da deci podnosilaca pritužbe koji su se obratili ovoj instituciji prizna status lica koja ne ostvaruju pravo iz obaveznog osiguranja, kao i da bez odlaganja overi njihove zdravstvene isprave. U svim budućim slučajevima fond će morati da overava zdravstvene isprave dece.

    RFZO: Ne tumačimo zakon

    U RFZO kažu da su ovaj problem još ranije pokušali da reše tako što su se obratili Ministartvu zdravlja i tražili smernice šta da urade. Kažu da je tada stav ministarstva bio da su deca osigurana kao članovi porodice zaposlenih. Zato u fondu kažu da nisu nadležni da tumače zakon, već da ga sprovode. Kako „Blic“ saznaje, kada se fond obraćao za savet ministarstvu, aktuelni ministar je bio Tomica Milosavljević.

    Foto: www.politika.rs

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE