Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Oprez od infekcija na bazenu

    Visoke temperature i vreli dani su naterali mnoge građane da pronađu spas na obližnjim kupalištima. Međutim, bazeni, a naročito jezera i reke mogu da budu izvor mnogih infekcija. Genitalne, stomačne, očne, kožne i ušne infekcije mogu da proizvedu ozbiljne probleme, pa lekari savetuju oprez.

    Doktorka Aleksandra Mladenović Mihailović, specijalista ginekologije i načelnica u KBC „Zvezdara“, objašnjava za „Alo!“ da su infekcije genitalnih organa dosta česte u letnjim mesecima, i da lako može doći do neprijatnog vaginalnog sekreta, svraba i peckanja kod žena.

    – Kupanje, ali i samo sedenje u mokrom kupaćem kostimu može izazvati infekcije. Infekcije su najčešće gljivične, ali može doći i do zaražavanja bakterijama i virusima. S obzirom na to da se radi o virusima, mogu se javiti i bradavice i kondilomi. Iako su to bolesti koje se pre svega prenose polnim putem, moguće je ih preneti i, primera radi, korišćenjem peškira obolele osobe – objašnjava doktorka.

    Ona kaže da, pošto građani nemaju načina da se lično uvere u kvalitet vode na kupalištu, trebalo bi da preduzmu određene korake da se sami zaštite.

    Stoga, ona savetuje da se svi na bazenu pridržavaju nekih osnovnih pravila.

    – Obavezno se treba istuširati pre i posle ulaska u vodu, a nakon izlaska presvući mokri kupaći kostim. Bilo bi zgodno da se u donjem delu kupaćeg nalazi pamučni umetak. Treba izbegavati i sedenje na pločicama, tuđim peškirima i „golim“ ležaljkama – objašnjava doktorka Mladenović Mihailović.

    Ona napominje da posebnu pažnju treba da obrate trudnice, koje moraju da izbegavaju i najmanji rizik od dobijanja infekcije.

    Ostale vrste infekcija

    Specijalista opšte medicine doktor Petar Stanojević objašnjava da se pored genitalnih, u bazenu ili u drugim kupalištu, mogu „zakačiti“ i druge infekcije.

    – Hlor ne uništava baš sve bakterije, pa tako, usled ešerihije, može doći do urinarne infekcije, odnosno upale mokraćnih kanala. Pored toga, prljava voda može da bude uzrok konjuktivitisa, pa se savetuje da se ne roni sa otvorenim očima bez maske, a po izlasku iz vode obavezno je tuširanje i ispiranje lica čistom vodom.

    Nehigijenska voda može da bude uzrok i stomačnih tegoba. Povraćanje, prolivi, nelagodnost i povišena temperatura samo su neki od simptoma stomačne infekcije – objašnjava doktor Stanojević, napominjući da je uvek „bolje sprečiti nego lečiti“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE