Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Psi umanjuju rizik od astme

    Nova studija pokazala je da psi zaiste jesu naši najbolji prijatelj, ali ne zato što nam pružaju neopisivu radost, već zato što mogu da nas zaštite od akutnih bolesti respiratornog sistema, kao što je neizlečiva astma.

    Naime, ljudi udisanjem prašine koja je nastala od stare pseće kože i otpalih dlaka unose mikroorganizme koji jačaju naš imunitet na infekcije respiratornog sistema koje vode do astme.

    „Mikrobi u prašini iz domaćinstava koja imaju pse štite od učestalih virusnih infekcija koje dokazano povećavaju rizik od nastanka astme“, rekao je dr. Kei Fujimura, jedan od autora studije Univerziteta u Kaliforniji.

    Naučnici su sakupili prašinu iz domova porodica koje imaju pse, i sa njom nahranili laboratorijske miševe. Posle nekoliko dana miševi su bili inficirani s respiratornim sincicijskim virusom (RSV) koji najčešće pogađa malu decu i glavni je uzrok bronhitisa i upale pluća.

    Miševi koji su pojeli „pseću prašinu“ nisu pokazivali simptome infekcije RSV-a, kao što su upaljeni i zapušeni disajni putevi, što sugeriše da su bili zaštićeni od virusa. Isti miševi imali su više različitih kolonija bakterija u probavnom sistemu što pomaže imunološkom sistemu da se kvalitetnije nosi sa infekcijama.

    Iako rezultati mogu da zvuče apsolutno trivijalno, izuzetno su važnivažan za malu decu koja su ekstremno podložna RSV-u koji dramatično povećava šansu od neizlečive astme.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE