Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nema zamene za lekove koji nedostaju

    RFZO tvrdi da za većinu lekova koji trenutno nedostaju postoje zamene. Međutim, apotekari tvrde da za te lekove na našem tržištu nema odgovarajućih zamena.

    Hroničnim bolesnicima trenutno nedostaju madopar, lorazepam, lasiks (diuretik i služi za izbacivanje tečnosti iz organizma)…

    U apotekama kažu da odgovarajućih hemijskih paralela za lekove koji nedostaju na tržištu nema, a da su hronični bolesnici posebno uznemireni.

    „Vrlo su zabrinuti, a često i nervozni. Mi za sada nemamo adekvatnu zamenu da im ponudimo na našem tržištu. Kada je u pitanju lasiks, isto moraju da odu kod lekara jer je on hemijski flurosemin. Mi sada nemamo preparat koji je hemijski flurosemin na našem tržištu“, kaže Sofija Čukanović iz apoteke „Kamilica“.

    Farmaceuti tvrde da ni za brufen sirup, koji se koristi za sniženje temperature kod dece, lek paracetamol nije odgovarajuća zamena. Kako kažu, sa tim se slažu i lekari.

    „Paracetamol služi protiv bolova i sniženja temperature, ali nije adekvatna zamena brufenu. Jedno je paracetamol, a drugo brufen, što je hemijski ipobrofen. Dolaze roditelji iz dečje bolnice u Tiršovoj i traže brufen, a kad im mi ponudimo febricet ili paracetamol, oni se vraćaju jer kažu da je lekar rekao da nađu isključivo brufen“, objašnjava Čukuranovićeva.

    Iz Fonda poručuju da će se problem ubrzo rešiti.

    „Tačno je da u jednom kraćem periodu nekih lekova nije bilo na tržištu, i to iz prostog razloga što proizvođaći tih lekova nisu obezbedili dovoljne količine. Republički fond je u pregovorima sa drugim farmaceutskim kućama našao rešenje, tako da su ove nestašice prevaziđene. Svih lekova će za par dana biti na tržištu. Još jednom podvlačim, nikakvog razloga za strah nema“, kaže direktor Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO) Aleksandar Vuksanović.

    Najozbiljniji problem je nedostatak leka madopar za lečenje Parkinsonove bolesti, ali iz Fonda kažu da zajedno sa Ministarstvom zdravlja aktivno rade da potrebne količine ubrzo budu uvezene.

    Foto: www.politika.rs

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE