Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Svaka druga HIV pozitivna osoba ne zna da je zaražena

    Početkom ove godine u Srbiji je bilo 1.611 zaraženih HIV-om, ali i još toliko zaraženih koji ne znaju da su HIV pozitivni.

    To su danas saopštili stručnjaci Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović – Batut“.

    Oni su pokrenuli kampanju „Ne možeš da znaš dok se ne testiraš“ čiji je osnovni cilj ukzivanje na važnost testiranja na HIV.

    Testiranje je dostupno, anonimno i besplatno u svim regionalnim institutima i zavodima za javno zdravlje, saopšteno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

    U 2011. registrovana stopa testiranih na HIV je 7,7 na 1.000 stanovnika, odnosno 56.086 ljudi, dok je 2002. godine ta stopa bila 1,5. Iako je stopa porasla broj testiranih osoba je i dalje mali i nezadovoljavajući.

    Pomoćnica ministra zdravlja Srbije Marija Jevtić rekla je da istraživanja u Evropi pokazuju da jedna od tri HIV pozitivne osobe ne zna da je zaražena, a u Srbiji to ne zna svaka druga HIV pozitivna osoba.

    „Najveći broj zaraženih se testira u uznapredovalom stadijumu infekcije, kad su umanjene šanse za kvalitetniji i dug život sa HIV-om i povećava se rizik od prenošenja“, rekla je Jevtić.

    Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije Tanja Knežević je kazala da je 2011. godine novootkriveno 127 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 42,5 odsto iz Beograda, a početkom ove godine u Srbiji je bilo 1.611 zaraženih HIV-om.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE