„Trumanova jaja“ iz valjevskog kraja

Dobra vest za farmere, odnosno proizvođače konzumnih kokošjih jaja iz valjevskog kraja, ali i cele zemlje. U gradu na Kolubari uskoro će početi sa radom fabrika „Melanž“, površine 3.000 kvadratnih metara, sa najsavremenijom opremom za preradu sirovih jaja, inače jedina te vrste u Srbiji i okruženju. Samo u jednoj smeni u njoj će moći da se preradi, u šest proizvoda prilagođenih potrebama tržišta, više od 200.000 komada.

Ovi podaci praktično znače da farmere, prvenstveno tokom letnjih meseci, kada dolazi do hiperprodukcije jaja više neće hvatati panika šta da rade sa njima. Naprotiv, otvaranjem „Melanža“ biće dodatno motivisani da povećaju jata koka nosilja i otvaranje novih farmi. Inženjer Žarko Kovač, koji vodi ovu zahtevnu i specifičnu investiciju, objašnjava za naš list da će se u novoj fabrici koja će funkcionisati u potpuno zatvorenom sistemu proizvoditi dva osnovna programa od sirovih jaja.

– To je tečni program, koji obuhvata proizvodnju celog tečnog pasterizovanog jajeta, kao i razdvojenog na komponente: tečno žumance, tečno belance i takozvanog melanža, odnosno mešavinu belanceta i žumanceta. U drugom programskom asortimanu je proizvodnja jaja u prahu i u ovom slučaju od celog jajeta, žumanceta kao i belanceta u prahu. Navedeni proizvodi, a pre svih ona koja se dobijaju vrlo složenim tehnološkim procesom, isključivo su se uvozili. Prednost ovih proizvoda jeste što su pored oslobađanja od ljuske jaja pasterizovana na 70 stepeni, što znači da će njihova zdravstvena bezbednost biti na najvišem nivou. U odnosu na sveža, kod ovako prerađenih rok trajanja je višestruko duži. U skladu sa svim standardima, proizvodi će se pakovati u specijalnoj aseptik ambalaži čime će njihovo čuvanje i transport takođe biti u potpunosti bezbedni. Inače, svi proizvodi ove fabrike prvenstveno su namenjeni prehrambenoj i konditorskoj industriji, kao i proizvođačima majoneza, ali i pekarama, restoranima, kuhinjama u kolektivnom smeštaju, od obdaništa preko bolnica do vojnih kasarni, ali i za domaćinstva – objašnjava Kovač, dodajući da je oprema kupljena od čuvene danske firme „Sanovo“ u potpunosti automatizovana sa kapacitetom koji se sa 200.000 u smeni, po potrebi, može i troduplo povećati.

Vlasnik fabrike Aleksandar Radović iz Beograda, koji se inače sa porodicom bavi farmaceutskim poslovima, pre četiri godine rešio je da se oproba i u poljoprivredi, odnosno proizvodnji hrane. Tako ga je kupovina farme koka nosilja „Fili-pili“ dovela u Valjevo. Farma sa 240.000 nosilja locirana je preko puta savremene fabrike u kojoj je u toku završna montaža opreme i ostalih uređaja za njen skorašnji početak rada.

– U jednom periodu na srpskom tržištu stvaraju se „rupe“, odnosno viškovi kao i povremeni manjak konzumnih kokošijih jaja, a s obzirom da je fabrika „Vojvodina produkt“ u Inđiji tehnološki prevaziđena, rešio sam da uđem u ovu investiciju. Uz podršku Komercijalne banke i ličnim sredstvima za vrlo kratko vreme završavamo fabriku građenu po najvišim svetskom standardima, kakva ne postoji ni u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji. U punom pogonu, odnosno radu u tri smene, ona će moći da preradi pola miliona jaja i biće pravi „čistač“ za sve tržne viškove ne samo iz živinarskih farmi valjevskog kraja. Razgovaraću sa svim zainteresovanim vlasnicima farmi i širom im otvoriti vrata za saradnju. Proizvodi iz naše produkcije, gde „zvezda“ po mom mišljenju neće biti „Trumanova“ već tečno pasterizovana jaja, ubeđen sam brzo će naći put i do inostranih tržišta među kojima i onih u zemljama Evropske unije – kaže Radović uz podatak da je predračunska vrednost fabrike oko četiri miliona evra i da će u njoj biti zaposleno 50, odnosno sa onima koji su već angažovani u fabričkoj farmi „Fili-pili“ oko 100 Valjevaca. Broj saradnika u kooperaciji i drugim načinima poslovanja do daljeg, kaže ovaj biznismen, ostaje otvoren i bez ikakvog limita.

What's your reaction?

developed by Premium.rs | Copyright © 2025. bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE