
Genetski modifikovali krave prave „zdravije“ mleko?!
Naučnici kineske Glavne državne laboratorije za bio-proizvodnju, pri Univerzitetu Unutrašnje Mongolije, su uzgojili genetski modifikovane krave kako bi pravile mleko zdravije za ljude.
Oni su objavili da su uspešno uzgojili tele, čije mleko mogu da piju ljudi koji su netolerantni na laktozu i tele čije mleko sadrži visoke nivoe zdrave masti, kakve ima u ribi, preneo je britanski „Telegraf“.
Prvo tele je nazvano Laks, rođeno je pre dva meseca, i očekuje se da će početi da proizvodi mleko sa smanjenom količinom laktoze nakon što i samo dobije podmladak, kada bude staro oko 25 meseci. Naučnici se nadaju da će napraviti čitavo krdo takvih krava, čije bi se mleko našlo na policama radnji za pet do 10 godina.
Da bi napravili ovo tele, naučnici su injekcijom ubacili gene prabakterije – arheje – u ćelije kravinog embriona, uz pomoć tehnike kojom je klonirana ovca Doli. Stvoreno je 14 embriona koji su implantirani u materice surogat krava.
Petoro teladi je rođeno u aprilu ove godine, a troje od njih je nosilo gene potrebne za pravljenje mleka sa smanjenom količinom laktoze. Međutim, samo je jedno tele od ta tri preživelo 24 sata nakon rođenja. Naučnici tvrde da je Laks „zdravo i jako“ tele.
Drugo tele je napravljeno istom tehnologijom kao i Laks, osim što su u embrione ubačeni geni valjkastog crva. Naučnici su sačekali da tele naraste i rodi svoj podmladak, nakon čega su testirali mleko i otkrili da sadrži četiri puta više omega-3 masnih kiselina u odnosu na mleko obične krave.
Takođe je sadržalo i upola manju količinu nezdrave omega-6 nezasićenih masti, koje se povezuju sa rakom i srčanim oboljenjima.
Obe krave su deo napora naučnika da naprave hranu i piće na životinjskoj bazi zdravijima, uz pomoć genetske modifikacije stoke.
Podsećamo, pre godinu dana kineski naučnici su otkrili da su uspešno ubacili ljudske gene u 300 mlečnih krava kako bi proizveli mleko sa istim odlikama kao i (ljudsko) majčino.
Žestoke debate
Ovaj „uspeh“ naučnika, međutim, verovatno će produžiti debate oko genetski modifikovane hrane. Kritičare ove tehnologije je razbesnelo ovo saopštenje naučnika i dovode u pitanje bezbednosne aspekte mleka dobijenog od genetski modifikovane životinje. Vendi Higins, iz Međunarodnog humanog udruženja, kaže da posledice mogu biti nepredvidljive i teške.
– Istorija istraživanja o genetskim modifikacijama nam govori da će biti životinaj koje će se rađati sa neočekivanim i smrtonosnim deformitetima – istakla je ona.